nieuws

Laat werkstress geen burn-out worden

Gezond werken

Deze hele week is het weer Week van de Werkstress. In het hele land organiseren bedrijven activiteiten om werkstress aan te pakken en het werkplezier te vergroten.

Laat werkstress geen burn-out worden

Dit jaar is het thema van de Week van de Werkstress: hoe kunnen we ervoor zorgen dat hoge werkdruk niet omslaat in werkstress en/of een burn-out?

Van werkdruk komt werkstress?

De steun van leidinggevenden speelt hierin natuurlijk een rol, maar ook de onderlinge steun van collega’s, de algehele werksfeer en ontwikkelmogelijkheden. Inmiddels ligt de werkdruk in bijna elke branche vaak (te) hoog. Daarmee is het thema van de Week van de Werkstress buitengewoon relevant. Van werkdruk kan werkstress komen. Dat maakt het van belang te weten hoe het ervoor staat met uw werkdruk.

> Hoe staat het met úw werkdruk? Doe de test.

Maak werkstress bespreekbaar

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Dat kan duizend-en-een oorzaken hebben en zich manifesteren in even zoveel symptomen. Maar de mensen die er mee te maken kregen, hebben één ding gemeen: hadden ze er eerder over gesproken met hun omgeving, thuis en op het werk, dan was het waarschijnlijk nooit zo ver gekomen. Het is dus erg belangrijk om werkstress bespreekbaar te maken.

> Stichting Arbo Flexbranche geeft een lijst met oplossingen om werkdruk aan te pakken.

Leve de 6-urige werkdag?

In Zweden experimenteert men al enige tijd druk met een 6-urige werkdag als oplossing tegen werkstress. Zowel in de jaren 90 als in begin 2000 waren hier al een aantal experimenten mee. Het Toyota service-center was in 2003 early adopter en het was een groot succes. Naast het stijgen van de productiviteit, gezondheid en het geluk van werknemers, nam ook de nettowinst met maar liefst 25% toe. Dus … hebben we hier dé oplossing tegen werkstress? Nee. Want er blijken ook haken en ogen te zitten aan de 6-urige werkdag.

 

[box type=”shadow” ]> Minder werkdruk, meer werkplezier? Doe mee aan de bootcamp Werkdruk op 15 december.
>TIP: Altijd handig, een GRATIS whitepaper over werkdruk. Download ‘m hier![/box]

 

> Kijk hier voor meer informatie over de Week van de Werkstress.

WeekvdWerkstress_poster groen

Reageer op dit artikel