nieuws

Chroom-6 doet weer stof opwaaien

Gezond werken

In een opslagloods van Defensie bij Almelo is de giftige stof chroom-6 aangetroffen. Defensie zegt dat het gaat om een licht verhoogde concentratie, waargenomen bij recente metingen in het pand.

Chroom-6 doet weer stof opwaaien

Dat meldt de krant Tubantia. De opslagplaats in Vriezenveen bij Almelo is een voormalige loods van de NAVO. Nu bewaart Defensie er materieel dat in voorbereiding is voor de verkoop.

Eerder wel wat uranium en asbest

Vorig jaar heeft de GGD al onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van chroom-6 in het pand. Bij dat onderzoek werd geen giftig chroom-6 gevonden. Wel troffen de onderzoekers een geringe hoeveelheid uranium aan, alsmede kleine hoeveelheden asbest. Niet heel verwonderlijk: beide materialen komen wel voor in oude legervoertuigen.

> LEES OOK: Aanklacht tegen staat om chroom-6

Nagebootste sloop met bladblazer

Naar aanleiding van dit eerdere onderzoek besloot het ministerie van Defensie een industriële reiniging uit te laten voeren om alle gezondheidsrisico’s uit te sluiten. Met dat doel werden er recentelijk extra metingen verricht. Tijdens die metingen maakten de onderzoeker gebruik van een bladblazer die stof deed opwaaien. Zo bootsten zij de geplande sloop van een aanwezige installatie na. Volgens een woordvoerder van Defensie hebben zij daarbij een “zeer kleine concentratie” chroom-6 gemeten.

Onder huidige en toekomstige norm

Die concentratie ligt onder de huidige norm en ook onder de strengere normen die binnenkort ingaan, zegt de woordvoerder. Toch is de militaire vakbond VBM er niet gerust op: “Wat ons betreft zou de grenswaarde nul moeten zijn.” De vakbond is geschrokken van het bericht en wil van het ministerie weten of er bij het eerste onderzoek iets is misgegaan. “Onze leden zijn verschrikkelijk ongerust”, zegt Peter Wulms van VBM. “Ze willen weten of ze nu nog risico lopen of dat kortgeleden hebben gelopen.”

 

[box type=”shadow” ]> U vindt alles over gevaarlijke stoffen in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid.

> Leer over gevaarlijke stoffen in de industrie op de Masterclass BRZO/ARIE op 27 maart 2017.[/box]

Reageer op dit artikel