nieuws

Tengels thuis, ook in de tuinbouw

Gezond werken

Seksuele intimidatie. Hoe vaak speelt die een rol op de werkvloer in sectoren als de tuinbouw, horeca en schoonmaak? Minister Asscher wil dat weten, de Inspectie SZW moet met een rapportage komen.

Tengels thuis, ook in de tuinbouw

De agrarische sector en dan vooral de tuinbouw is de belangrijkste werkgever voor Poolse medewerkers. Er zijn aanwijzingen van seksuele intimidatie bij uitbuitingszaken, hoewel daarover geen harde cijfers voorhanden zijn.

Inspectie neemt aanwijzingen serieus

Asscher geeft aan dat de Inspectie dit soort signalen serieus neemt en er zelf ook alert op is. De Inspectie heeft dan ook de aanwijzingen geïnventariseerd die er in diverse zaken en bij inspecteurs en rechercheurs zijn rond deze problematiek. Asscher heeft aangekondigd dat de Inspectie hem hier binnenkort over zal berichten. De bewindsman schrijft dit in antwoord op vragen uit de Kamer.

Misstanden op de werkvloer

De Inspectie SZW heeft het afgelopen jaar 3.114 keer onderzoek gedaan naar misstanden op de werkvloer. Dat is iets vaker dan in 2014, toen er 3.011 keer een onderzoek werd gestart na een melding. Ruim de helft van de bijna 8000 meldingen werd overigens niet onderzocht, blijkt uit cijfers die datawebsite LocalFocus na een beroep op de Wob naar buiten brengt. Het totaal aantal meldingen is met maar liefst een kwart toegenomen.

Voorlichting geven in herkomstlanden

Asscher wil de arbeidsmigranten al in eigen land gaan voorlichten over seksuele intimidatie. “De Nederlandse ambassade in Warschau verzorgt bijvoorbeeld voorlichting over wonen en werken in Nederland voor potentiële arbeidsmigranten. In die voorlichting zal ook informatie over dit onderwerp moeten worden meegenomen”, aldus de minister.

In Nederland is recentelijk de SZW campagne ‘Ongewenst gedrag’ van start gegaan die werkgevers en werknemers handvatten geeft om seksuele intimidatie te herkennen en aan te pakken. Op de site van de campagne zijn ook ervaringsverhalen opgenomen over seksuele intimidatie.

Bron: gfactueel.nl

 

> Seksuele intimidatie valt onder psychosociale arbeidsbelasting waar werkgevers beleid op moeten ontwikkelen. Hoe? Leer het op de 1-daagse opleiding PSA.

Reageer op dit artikel