nieuws

Werkloze vijftigplussers worden ambachtslieden

Gezond werken

Oudere werklozen vinden vaak moeilijk een nieuwe baan. Zou het in het leven roepen van een ambachtsacademie een oplossing kunnen zijn om hen duurzaam inzetbaar te maken?

Werkloze vijftigplussers worden ambachtslieden

Op zo’n ambachtsacademie zouden werkloze vijftigplussers zich kunnen laten omscholen tot ambachtslieden. Dat staat in een voorstel van VVD en CDA aan de Tweede Kamer.

Werkloze vijftigplusser omscholen

Het is een gegeven dat oudere werklozen vaak maar moeilijk weer aan de bak komen als het gaat om een nieuwe baan. Tegelijkertijd staat de markt te springen om kundige ambachtslieden als banketbakkers en goudsmeden. Kamerleden Van ’t Wout (VVD) en Heerma (CDA) stellen daarom in de Tweede Kamer hun idee voor tot omscholing van vijftigplussers. Het bestaande onderwijs voorziet nauwelijks in opleidingen voor ambachtelijke vakken, stellen deze bewindslieden.

Zevenduizend arbeidsplaatsen opvullen

Van ’t Wout en Heerma pleiten voor een tweejarige opleiding voor werkloze vijftigplussers. Naar zeggen van de twee stoppen jaarlijks zo’n zevenduizend ambachtslieden met hun bedrijf. De oudere werklozen zouden dat gat kunnen opvullen. Werken is voor veel mensen een belangrijke waarde die hen fysiek en mentaal langer gezond houdt. Daarnaast is het goed voor de moraal als de werkzoekende vijftigplusser niet meer mee hoeft te doen aan sollicitatieprocedures waarin zij steeds afwijzingen krijgen. Van ’t Wout: “Bovendien voorkomen we op deze manier meteen dat mooie en belangrijke ambachten in ons land verdwijnen.”

Bron: PW de Gids

> Meer lezen over duurzame inzetbaarheid? Kijk op www.overduurzameinzetbaarheid.nl.

Reageer op dit artikel