nieuws

Franse werknemer mag wettelijk offline

Gezond werken

Liberté toujours?

Franse werknemer mag wettelijk offline

Misschien niet altijd, maar in elk geval wel na werktijd. Want Franse werknemers hebben met ingang van 1 januari 2017 het wettelijk recht om buiten de officiële werktijd offline te gaan.

Dit betekent dat Franse bazen niet meer van hun werknemers mogen eisen dat ze ook buiten werktijd bereikbaar zijn via computer, tablet of smartphone.

Niet altijd meer bereikbaar

De maatregel is bedacht door de minister van Arbeid, Myriam El Khomri. De bewindsvrouwe wil daarmee een eind maken aan de cultuur van ‘altijd maar bereikbaar zijn’. Want die heeft geleid tot veel onbetaalde overwerkuren en een overdosis aan informatie. Met alle gevolgen van dien, in de vorm van gezondheidsklachten als slapeloosheid en burn-out. In Frankrijk is ruim een derde van de werknemers bijna dagelijks ook nog ’s avonds online aan het werk, schrijft Het Parool. Van de mensen met een eigen bedrijf is zelfs twee derde ’s avonds nog vaak druk bezig met de zaak.

Recht om offline te zijn

Fransen mogen dus vanaf nu buiten de officiële werktijden alle digitale mededelingen naast zich neer leggen. Bedrijven met meer dan vijftig werknemers krijgen de wettelijke verplichting hun werknemers te melden wanneer ze hun telefoon kunnen uitzetten. In principe moeten werkgever en werknemer daar samen uitkomen, meldt Het Parool. Lukt dat niet, dan moet de werkgever richtlijnen opstellen voor het recht om offline te zijn.

Geen sancties voor werkgevers

De nieuwe wet legt geen sancties op aan werkgevers die verzuimen hun werknemers in de gelegenheid te stellen ’s avonds hun telefoon uit te zetten. Vakbonden hadden liever gezien dat de wet dwangmaatregelen zou geven om werkgevers te verplichten zich eraan te houden. Werknemers die kampen met een burn-out of andere stressklachten, kunnen met een beroep op de wet wel hun werkgever verantwoordelijk stellen.

Frankrijk is het eerste land dat in de wet vastlegt dat werknemers in hun vrije tijd niet bereikbaar hoeven te zijn. Eerder gaven grote Duitse bedrijven zoals Volkswagen hun werknemers al het recht om na acht uur ’s avonds geen mail meer te beantwoorden.

 

[box type=”shadow” ]Download hier de GRATIS whitepaper Werkdruk.
> Hoe goed zijn Nederlandse werknemers in balans? Werk eraan met het boek 5 sterrenaanpak tegen werkdruk.[/box]

Reageer op dit artikel