nieuws

Nieuwe praktijkrichtlijn flexwerken

Gezond werken

Flexwerken is populair. Maar er zitten voor- en nadelen aan. Wat zijn de aandachtspunten bij de invoering van flexwerken?

Nieuwe praktijkrichtlijn flexwerken

De Arbowet legt de verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkomgeving bij de werkgever. Ook op de kantoorwerkplek. De recent gepubliceerde praktijkrichtlijn NPR 1813:2016, de Nederlandse praktijkrichtlijn voor kantoormeubilair en ergonomische accessoires, biedt werkgevers handvatten.

Overal aan de slag

Flexwerkers kunnen in principe overal aan de slag. Werken op een andere plek dan de eigen werkplek op kantoor levert voordelen op. Zo hoeven medewerkers minder te reizen. Dit kan een steentje bijdragen aan een betere werk-privébalans. Minder reizen levert immers tijdwinst op en daardoor meer regelmogelijkheden en minder stress. Voor de werkgever zit er ook een voordeel aan. Doordat medewerkers minder reizen, bespaart hij op reiskosten. Daarnaast leveren mensen die beter in hun vel zitten en met plezier werken meer rendement op.

Flexwerken op kantoor

Ook flexwerken op kantoor heeft zeker voordelen. Zoals de rustige uitstraling van een opgeruimde werkplek. En de mogelijkheid tot contact en kennisuitwisseling met andere professionals met verschillende achtergronden. Maar een flexkantoor kent ook nadelen. Zo zijn de werkplekken op populaire tijden stelselmatig bezet, is er geluidsoverlast, gebrek aan privacy en kost het tijd om van plek te wisselen. Aandachtspunten voor iedere werkgever zijn dus: altijd voldoende werplekken voorhanden hebben, enige privacy mogelijk maken en ervoor zorgen dat de werkplekken comfortabel en arbotechnisch verantwoord zijn ingericht.

Wat is de nieuwe NPR 1813:2016?

De recent gepubliceerde praktijkrichtlijn NPR 1813:2016 is een toelichting op de normen NEN-EN 1335 en NEN-EN 527. Deze herziene Nederlandse praktijkrichtlijn voor kantoormeubilair en ergonomische accessoires biedt inkopers, kantoor-en projectinrichters, adviseurs in werkplekinrichting én gebruikers vooral praktische handvatten om ‘goed zitten’ en ‘verantwoord staan’ bij kantoorwerk vorm te geven. Want goed gebruik van werktafels, bureaustoelen en (ergonomische) werkplekaccessoires draagt bij aan een optimaal veilige en gezonde werkomgeving.

Aansluiting bij nieuwe werkconcepten

Met de revisie van de richtlijn verplaatst de focus naar de individuele werkplek. Een matrix vormt het hart van de herziene NPR 1813, die breder kijkt naar het gebruik van de werkplek. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgebonden versus flexibele werkplek en formeel versus informeel overleg. Er is ruimte voor een grotere diversiteit aan zitoplossingen, waarmee de richtlijn aansluit bij vernieuwende werkconcepten. Daarnaast is een bijlage opgenomen over ergonomische accessoires.

 

Bron: nen.nl

> Meer weten over nieuwe vormen van zitten die aansluiten bij nieuwe werkconcepten? U vindt het in het boek Het nieuwe kantoorinrichten van Peter Vink.

Reageer op dit artikel