nieuws

Universiteiten zuchten onder werkdruk

Gezond werken

Gaat het nu een beetje de goede kant op met die werkdruk? Niet op de Nederlandse universiteiten, blijkt uit een recent onderzoek.

Universiteiten zuchten onder werkdruk

Het gros van de wetenschappers en ondersteunend personeel op Nederlandse universiteiten ervaart een te hoge werkdruk. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat vakbond FNV heeft uitgevoerd onder 2500 medewerkers.

60% ondervraagden heeft klachten

In de afgelopen drie jaar heeft 60 procent van de ondervraagden lichamelijke of psychische klachten gehad als gevolg van die te hoge werkdruk. Ruim 90 procent heeft in die periode juist vanwege de hoge werkdruk toch doorgewerkt terwijl men eigenlijk ziek was. De doorgewerkte periodes variëren van enkele dagen tot meer dan een maand.

Groei studenten en bezuinigingen

Een van de belangrijkste redenen waarom docenten veel harder moeten lopen, is de forse groei van het aantal studenten in de afgelopen jaren. En dit terwijl er nauwelijks banen voor lesgevend personeel bijkwamen. Ook moeten wetenschappers vaker overwerken door bezuinigingen op ondersteunend personeel. De helft van de ondervraagde wetenschappers en ondersteunende personeelsleden zegt onvoldoende tijd te hebben om zich goed voor te bereiden op de te geven lessen. Daarnaast werd al eerder bekend dat de druk om te publiceren veel wetenschappers opbrandt.

Werkdruk ook elders hoog

Te hoge werkdruk is in veel sectoren een probleem. Bijna de helft van de medewerkers in de ziekenhuissector overweegt wel eens een baan buiten de zorg te zoeken vanwege de hoge werkdruk. Steeds meer leerkrachten in het basisonderwijs vinden dat het met de drukte op hun werk de spuigaten uitloopt. Inmiddels noemt 56 procent de werkdruk niet acceptabel. Werknemers in distributiecentra voelen zich structureel onder druk gezet. En ook in de bouw is de werkstress toegeslagen. Bijna de helft van de bouwvakkers voelt zich regelmatig opgejaagd om een klus snel te klaren. Dat percentage lag nog nooit zo hoog.

 

[box type=”shadow” ]Download hier de GRATIS whitepaper Werkdruk.

> Hoe zit het met úw werkdruk? Doe de Sneltest Werkdruk.[/box]

Reageer op dit artikel