nieuws

Gezonder op kantoor met planten

Gezond werken

Dag in dag uit op kantoor achter een beeldscherm? Niet goed voor de gezondheid. Betere ventilatie en luchtzuiverende planten helpen.

Gezonder op kantoor met planten

Tijdens ruimtereizen kampten astronauten van NASA met irritaties aan huid, ogen en keel door hun verblijf in slecht geventileerde ruimtes met droge lucht. Werknemers op kantoor ervaren regelmatig dezelfde klachten.

Een groene oplossing werkt

Zonder (goede) klimaatbeheersing en verse luchttoevoer ontstaan problemen. Oorzaken (aldus NASA): vochtige lucht en de aanwezigheid van fijnstof. Betere ventilatie is natuurlijk een oplossing voor een gezondere werkomgeving. In aanvulling daarop werken luchtzuiverende planten heel goed. Hoe werkt dat?

  • Zuivere lucht – Zoals de naam al zegt: luchtzuiverende planten zuiveren de lucht. Ze halen fijnstofverbindingen uit de lucht, waardoor pure zuurstof overblijft.
  • Zuurstofproductie – Alle planten verbruiken koolstofdioxide en produceren zuurstof. Luchtzuiverende planten zorgen nog voor extra zuurstof.
  • Luchtvochtigheid – Luchtzuiverende planten zorgen voor vochtige zuurstof. Dit helpt tegen de eerder beschreven klachten, omdat droge lucht de symptomen versterkt.

Positieve effecten van planten

Vermindering van geluidsoverlast is een eigenschap die alle planten gemeen hebben. Geluidsoverlast is in veel kantoren een belangrijke stressfactor. Planten verminderen de nagalmtijd van geluid door middel van hun bladeren. Plantenwanden plaatsen is daarom erg effectief op kantoor. Daarnaast zorgt schone lucht ervoor dat mensen zich beter voelen, waardoor hun werkprestaties verbeteren. Bovendien heeft de aanwezigheid van planten vaak een rustgevende werking op mensen, blijkt uit onderzoek van TNO (pdf).

sansevieriaKies uw luchtzuiverende plant

Houd bij de keuze van de plant rekening met de verschillende types fijnstof. Fijnstof is een verzamelnaam voor stofdeeltjes die door de lucht zweven, zoals roetdeeltjes en uitlaatgassen. Op kantoor ontstaat fijnstof door het gebruik van onder meer printers, kopieermachines en schoonmaakmiddelen en in de omgeving van gipsplaten en geverfde muren. Het gaat hierbij vooral om de stoffen Xyleen, Touleen, Ammoniak, Benzeen en TCE.

Welke plant neemt welke stof op?

  • Arecapalm: Xyleen en Tolueen
  • Spathiphyllum: Xyleen, Tolueen en Ammoniak
  • Stokpalm: Xyleen, Tolueen en Ammoniak
  • Dracaena: Xyleen, Tolueen en TCE
  • Sanseveria: Benzeen en TCE
  • Aglaonema Crispum: Benzeen

Om de nadelige effecten van fijnstof te verkleinen is het verstandig een combinatie te maken van verschillende typen planten. Een goed uitgangspunt: twee á drie luchtzuiverende planten per 30 kubieke meter. Verdeel voor een optimaal effect de planten gelijk over de ruimte. Zet ze vooral ook in de buurt van printers.

Marieke Groenen | online plantenspecialist fleur.nl.

 

> Meer weten over het moderne kantoorinrichten? U vindt het in het net verschenen boek ‘Het nieuwe kantoorinrichten’ van Peter Vink.

Reageer op dit artikel