nieuws

Stress te lijf met recht op onbereikbaarheid

Gezond werken

Franse werknemers hebben sinds begin dit jaar het wettelijk recht om buiten de officiële werktijd offline te zijn. Als het aan PvdA-lijsttrekker Asscher ligt, krijgen ook Nederlandse werknemers het recht op onbereikbaarheid.

Stress te lijf met recht op onbereikbaarheid

“Mailtjes, sms’jes of appen met collega’s tot laat in de avond of in het weekend, het leidt allemaal tot een toenemende vervaging van de grens tussen werk en privé”, vindt de PvdA.

Overleg met vakbonden en or’s

Die verstoorde werk-privébalans zou uiteindelijk kunnen resulteren in een te grote werklast, een burn-out en verstoorde relaties binnen het gezin, aldus de PvdA. Daarom wil Asscher dat bedrijven met vijftig mensen of meer actie ondernemen. Zij moeten overleggen met vakbonden en ondernemingsraden over de (on)bereikbaarheid van hun medewerkers. Hij wil nadrukkelijk geen verbod afdwingen op werken ’s avonds of in het weekend. Medewerkers moeten zelf kunnen kiezen voor al dan niet onbereikbaarheid voor de baas of opdrachtgever. “De keuze is aan de werknemer”.

Wel of niet bereikbaar na werktijd? De keuze is aan de werknemer

PvdA-lijsttrekker Asscher

Wettelijk recht op onbereikbaarheid

Frankrijk is het eerste land dat in de wet heeft vastgelegd dat werknemers in hun vrije tijd niet bereikbaar hoeven te zijn. Werknemers die kampen met een burn-out of andere stressklachten, kunnen met een beroep op de wet wel hun werkgever verantwoordelijk stellen. In Duitsland is een dergelijke wet er niet. Wel gaven grote Duitse bedrijven als Volkswagen en BMW hun werknemers al eerder het recht om na acht uur ’s avonds geen zakelijke mail meer te beantwoorden.

 

[box type=”shadow” ]Download hier de GRATIS whitepaper Werkdruk.
> Hoe goed zijn Nederlandse werknemers in balans? Werk eraan met het boek 5 sterrenaanpak tegen werkdruk.[/box]

Reageer op dit artikel