nieuws

Flexwerkers en stress: vrij maakt nog niet blij

Gezond werken

De flexibilisering van de arbeidsmarkt in Nederland neemt nog altijd toe. Vrijheid, blijheid voor flexwerkers en zzp’ers? Dat valt tegen. De stressrisico’s voor flexwerkers zijn niet gering.

Flexwerkers en stress: vrij maakt nog niet blij

Daarnaast spelen arbeidsaspecten op het gebied van autonomie, contractvormen en gezondheid een rol bij flexwerkers en zzp’ers.

WRR: vrijheid, blijheid flexwerkers valt tegen

Nederland geldt als Europese koploper flexwerken: een op de drie werkenden hier heeft een tijdelijk contract of is zzp’er. Het gaat daarbij vooral om jongeren, vrouwen, laagopgeleiden en (kinderen van) migranten. Vrijheid, blijheid? Dat valt nogal tegen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn nieuwste rapport ‘Voor de zekerheid’. Sterker nog, concluderen de onderzoekers, het is vaak precies omgekeerd. Tijdelijke contracten leiden niet tot dynamiek, maar werken juist verlammend, schrijft de Volkskrant. Flexwerkers vertonen uitstelgedrag: nog maar even geen huis kopen, nog maar even geen baby. Van stress over de financiën en de eigen ontoereikendheid (blijkbaar ben ik niet goed genoeg, ander kreeg ik wel een vast contract) komen zelfs gezondheidsproblemen.

> Download de WRR-publicatie ‘Voor de zekerheid’ en de infographic ‘Voor de zekerheid in beeld’

Factsheet TNO over stressrisico’s flexwerkers

‘Dé flexwerker’ bestaat natuurlijk niet. Er is veel diversiteit tussen werknemers en er zijn veel verschillende typen flexibele contracten. De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek of kortweg TNO onderzoekt werkend Nederland met onder andere het programma’s ´Monitoring van de Arbeid´. De organisatie heeft een aantal feiten op een rij gezet over burn-outklachten en werkdrukrisico’s voor de verschillende groepen flexwerkers. Die staan overzichtelijk bij elkaar in een factsheet, met verwijzing naar gedetailleerdere kennis. Maar ook de positieve aspecten van flexibele werkrelaties komen aan de orde.

> Bekijk de factsheet over flexwerkers en stress van TNO (pdf)

Bronnen: volkskrant.nl, wwr.nl, tno.nl

 

[box type=”shadow” ]> Wilt u wat gezonder omgaan met werkdruk? Download hier de GRATIS whitepaper Werkdruk.
> Liever een boek? Ga dan met 5 sterrenaanpak voor gezonde werkdruk de stress te lijf.[/box]

Reageer op dit artikel