nieuws

Wet DBA zet zzp’er buitenspel

Gezond werken

Eén op de vijf zzp’ers loopt opdrachten mis door de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties), blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Wet DBA zet zzp’er buitenspel

Totaal voelen zo’n 122. 000 zelfstandigen de negatieve gevolgen van de nieuwe wet, concludeert de Kamer van Koophandel na eigen onderzoek. De Wet DBA is in het leven geroepen om schijnconstructies met zzp’ers tegen te gaan.

Zzp’er verliest zelfstandigheid

Volgens de Kamer van Koophandel komt dit aan de ene kant doordat opdrachtgevers zich onzekerder voelen over het inhuren van zzp’ers. “Daarnaast wordt ook steeds vaker een beroep gedaan op een tussenpersoon, zoals een bemiddelaar of een payrollbedrijf, om risico’s in te dammen. De zzp’er verliest hierdoor wel zijn zelfstandigheid en soms ook zijn fiscale voordelen”, benadrukt de Kamer van Koophandel.

Wet DBA moet onder de loep

De zogenoemde Wet DBA ligt al sinds de invoering per 1 mei onder vuur. Ook vanuit de Tweede Kamer klonk al felle kritiek op de wet. Werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en PZO ZZP zegden zelfs het vertrouwen in de wet op. De wet, die schijnzelfstandigheid onder zzp’ers moet tegengaan, werkt niet goed en moet in de ijskast, stelden de partijen in een gezamenlijke verklaring. Ze riepen het kabinet op om de wet onder de loep te nemen.

> De Belastingdienst heeft een meldpunt voor ondernemers met problemen.

Tot 1 januari 2018 geen handhaving

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zag zich zich genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Tot die tijd dus geen boetes of naheffingen. Uitzondering op die opgeschorte handhaving vormen echte ‘kwaadwillenden’ die zich schuldig maken aan fraude, zwendel en oplichting. Tot nu toe zou de Belastingdienst zeven van zulke opdrachtgevers in het vizier hebben.

Bron: ANP/redactie

Reageer op dit artikel