nieuws

Stoere mannenberoepen weinig robotbestendig

Gezond werken

Lasser een typisch mannenberoep? Dat is even jammer! Want uit een analyse van typische mannenberoepen en vrouwenberoepen blijkt dat die eerste een stuk gevoeliger zijn voor robotisering en digitalisering.

Stoere mannenberoepen weinig robotbestendig

Bij de top 10 van mannenberoepen bedraagt het gemiddelde robotiseringspercentage 62 procent. Bij de top 10 van vrouwenberoepen is dit percentage aanzienlijk lager, 38 procent om precies te zijn.

Fysiek werk meestal goed te automatiseren

Dat zit zo. ‘Echte’ mannenberoepen zijn vooral fysieke beroepen in de hoek van de techniek, bouw en apparatuur. Veel van deze fysieke werkzaamheden zijn vaak goed te automatiseren of op termijn door robots over te nemen. De ‘echte’ vrouwenberoepen zijn veelal te vinden in de zorg en de dienstverlening. De werkzaamheden die bij deze mensgerichte of servicegerichte beroepen horen, zijn over het algemeen minder goed te automatiseren. Dat komt door de moeilijk vervangbare menselijke component.

> Weten of uw beroep robot- en/of automatiseringsbestendig is? Vind het in de beroepenzoeker.

[box type=”shadow” ]Top 3 van mannenberoepen

  1. Elektronisch ingenieur (100% mannen)
  2. Metaalbewerker (100% mannen)
  3. Lasser (100% mannen)

Top 3 van vrouwenberoepen

  1. Medisch praktijkassistenten, zoals tandartsassistent (97% vrouwen)
  2. Apothekersassistent (95% vrouwen)
  3. Secretaresse (94% vrouwen)[/box]

Een beetje CBS, een beetje Oxford University

Jobpersonality berekende de verhouding mannen en vrouwen in de beroepen uitgaand van cijfers van het CBS. Op basis van deze analyse maakte het bedrijf een top 10 met mannenberoepen en vrouwenberoepen. De robotiseringspercentages zijn afkomstig uit een onderzoek van de Universiteit van Oxford en door Jobpersonality naar het Nederlands vertaald. Ook bij uitbreiding van de top 10 naar een top 20, blijft het beeld min of meer hetzelfde: mannenberoepen hebben meer te duchten van de robot.

> Weten of uw beroep robot- en/of automatiseringsbestendig is? Vind het in de beroepenzoeker.

 

> Meer weten over de effecten van robotisering op werk? DOWNLOAD de GRATIS whitepaper.

 

Reageer op dit artikel