nieuws

Zwangerschapsdiscriminatie? Meld het!

Gezond werken

Er is nu een meldpunt tegen zwangerschapsdiscriminatie, voor vrouwen die nadelige gevolgen ondervinden of hebben ondervonden van hun (aanstaande) moederschap.

Zwangerschapsdiscriminatie? Meld het!

Met de binnengekomen meldingen wil het College voor de Rechten van de Mens beter zicht krijgen op de risico’s die vrouwen lopen in die periode van hun werkende leven.

Meldpunt zwangerschapsdiscriminatie op het werk

Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat discriminatie van vrouwen omdat zij in verwachting zijn of net moeder zijn geworden, nog te veel voorkomt. Van de vrouwen op de arbeidsmarkt die een kind hebben gekregen heeft 43 procent in 2016 te maken gehad met mogelijke discriminatie wegens zwangerschap of pril moederschap. In 2012 was dit bijna net zo veel. Dit betekent dat zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt dus nauwelijks is afgenomen.

Wet verbiedt ontslag door zwangerschap

Jaarlijks krijgen tienduizenden vrouwen er volgens de toezichthouder dus mee te maken. Sommigen raken er zelfs hun baan door kwijt. Bijvoorbeeld doordat hun tijdelijke contract niet wordt verlengd of door ontbinding van hun flexibele arbeidsovereenkomst. Volgens de wet mag zwangerschap daar niet de reden voor zijn.

> LEES OOK: Bedrijfsarts krijgt rol bij discriminatie

Zwangere vrouwen kritisch gevolgd

Baanzekerheid is één ding. Maar volgens het college blijkt ook dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt vaker beloning of opslag mislopen. Ook zou er kritischer op hun functioneren worden gelet dan het geval is bij hun collega’s. Vrouwen die menen met dit soort praktijken te maken te hebben, kunnen sinds maandag 22 mei met hun verhaal terecht bij het nieuwe meldpunt.

> TIP: Leer discriminatie in uw bedrijf aanpaken bij de 1-daagse opleiding PSA in de RI&E.

Reageer op dit artikel