nieuws

Record asbestslachtoffers met longvlieskanker

Gezond werken

Een recordaantal asbestslachtoffers met longvlieskanker hebben zich vorig jaar gemeld bij het Instituut Asbestslachtoffers. In 2016 kwamen er 580 meldingen binnen.

Record asbestslachtoffers met longvlieskanker

Het jaar ervoor meldden zich 536 slachtoffers van longvlieskanker door asbest, blijkt uit het jaarverslag van het IAS.

Piek longvlieskanker komt niet als verrassing

De piek van mensen met longvlieskanker (mesothelioom, ook wel borstvlies-, buikvlies of asbestkanker genoemd) komt niet als een verrassing voor directeur IAS Jan Warning. Asbestkanker ontstaat meestal pas 20 tot 60 jaar na blootstelling aan asbest. “In de jaren 60 en 70 zijn veel mensen met asbest in aanraking geweest. Er gaat een lange tijd overheen voordat de ziekte zich openbaart.”

IAS adviseert SVB over tegemoetkoming

Het IAS geeft advies aan de Sociale Verzekeringsbank om een tegemoetkoming te verlenen aan de slachtoffers. Ook bemiddelt het instituut met de (ex)werkgever of diens verzekeraar over een schadevergoeding. Het instituut heeft het afgelopen jaar voor 276 asbestslachtoffers bemiddeld, daarvan is in 167 gevallen een volledige schadevergoeding gerealiseerd.

> LEES OOK: Vergoeding asbestslachtoffers TAS-regeling 2017

Vergoeding asbestslachtoffers: haast geboden

Asbestslachtoffers kregen in 2016 binnen minder dan negentig werkdagen te horen of ze voor een schadevergoeding in aanmerking kwamen. In het verleden ging daar meer tijd overheen. “De partijen die een vergoeding betalen worden zich er steeds meer van bewust dat er haast bij is geboden. Mensen overlijden vaak binnen een jaar. We kunnen ze dan toch nog iets bieden.”

 

> LEESTIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’ met praktische aanpakken en maatregelen voor ziekten door werk.

Reageer op dit artikel