nieuws

We krijgen steeds vaker een burn-out

Gezond werken

Het aantal werkenden met een burn-out is in twee jaar tijd fors gestegen. Inmiddels heeft 15 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen een burn-out gehad. Twee jaar geleden was dit nog 9,4 en 6 procent.

We krijgen steeds vaker een burn-out

De cijfers komen uit  Het Nationaal Salarisonderzoek van universiteit Nyenrode en vakblad Intermediair. Voor het onderzoek ondervroegen zij 72.000 mensen over burn-out. Een belangrijke factor daarbij was dat ook een arts de burn-out had vastgesteld.

Burn-out vastgesteld door bedrijfs- of huisarts?

De Volkskrant publiceert nu over dit onderzoek. Bijzonder aan de enquête is dat de werknemers niet alleen rapporteerden of ze in eigen ogen een burn-out hebben (gehad). Zij gaven ook aan of de burn-out was vastgesteld door de bedrijfs- of huisarts. Dat bleek bij 92 procent van de burn-outslachtoffers het geval.

Eerder onderzoek richt zich op burn-outklachten

Het CBS en TNO doen al langer onderzoek op dit terrein. Maar daarbij vragen zij vooral naar de eigen beleving van de werkenden. Zij richten zich daarmee vooral op burn-outklachten, niet specifiek op door artsen gediagnosticeerde burn-outs. Daarin is dit onderzoek dus uniek, schrijft de Volkskrant.

> LEES OOK: Dit zijn de meest voorkomende beroepsziekten

Toename door ‘wildgroei van tijdelijke contracten’?

Onderzoeker Jaap van Muijen van Nyenrode wijt de explosieve toename van burn-outs aan de “wildgroei van tijdelijke contracten”. Het verband is volgens hem glashelder: meer inkomensonzekerheid, groter burn-outrisico. Volgens Toon Taris, hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, kan het ook andersom werken. “Mensen met een vast contract kunnen zich makkelijker ziek melden, ook met een burn-out. Want ze lopen minder kans op ontslag dan iemand met een tijdelijk contract.”

Meeste burn-outs bij werkende twintigers en dertigers

Opmerkelijk is dat de meeste burn-outs plaatsvinden bij werkende twintigers en dertigers. Waar ligt dat aan? Volgens deskundigen kan dit te maken hebben met het feit dat juist deze leeftijdscategorie veel meer werkt met tijdelijke contracten. Een andere mogelijke reden die zij noemen is dat deze generatie met (te) hoge verwachtingen aan de carrière is begonnen. Niet zelden moeten jonge werkenden concluderen dat de wereld toch wat harder is dan zij zich hadden voorgesteld.

Bron: volkskrant.nlrtlz.nl

 

> TIP: Eendaagse opleiding Werkdrukmanagement en PSA

Reageer op dit artikel