nieuws

Deze beroepsgroepen ervaren hoge werkdruk

Gezond werken

Wat hebben koks, artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs met elkaar gemeen? Ze geven allemaal aan dat ze te maken hebben met hoge werkdruk.

Deze beroepsgroepen ervaren hoge werkdruk

De aard van die werkdruk is in de verschillende beroepen wel anders. Dat blijkt uit een recent onderzoek van het CBS naar de werkdruk die werknemers zelf ervaren in veel voorkomende beroepsgroepen.

Werkdruk op onderdelen: erg snel, heel veel of extra hard

Om de werkdruk te bepalen kregen werknemers de vraag voorgelegd of ze heel veel werk moesten verrichten en ook of ze erg snel of extra hard moesten werken. Werknemers in beroepen met de hoogste werkdruk scoren hoger dan gemiddeld op deze drie onderdelen. Zo geven koks het vaakst aan dat ze erg snel moeten werken. Artsen, juristen, managers in de zakelijke en administratieve dienstverlening en leerkrachten in het basisonderwijs vinden dat ze heel véél werk moeten verrichten (zie staafdiagram).

> LEES OOK: We krijgen steeds vaker een burn-out

Veel-voorkomende-beroepsgroepen-met-hoogste-ervaren-werkdruk-2015-17-03-31

Voor deze analyse deed het CBS alleen onderzoek naar hoge werkdruk onder de veel voorkomende beroepsgroepen met ten minste 50 duizend werknemers. Onder bijvoorbeeld managers productie en docenten in het hoger onderwijs is de werkdruk ook hoog. Maar die beroepsgroepen tellen minder dan 50 duizend werknemers.

Hoge werkdruk arts en leraar door emotionele zwaarte

Zoals gezegd verschilt de werkdrukverhogende factor per onderzochte beroepsgroep. Leerkrachten in het basisonderwijs en artsen geven bijvoorbeeld aan dat hun werk emotioneel zwaar is. Daar komen voor artsen nog de lange werkweken bij en soms intimidatie door patiënten. Bij juristen is bepalend voor hoge werkdruk dat zij vele uren doorbrengen achter een beeldscherm.

> LEES OOK: 5 strategieën tegen werkdruk

Beveiligingspersoneel ondervindt minst hoge werkdruk

De minst hoge werkdruk werkdruk wordt ervaren door beveiligingspersoneel. Auto- en taxichauffeurs, hoveniers, tuinders, kassamedewerkers en leidsters in de kinderopvang volgen. Dat deze beroepsgroepen onderaan de lijst staan, komt vooral omdat zij minder vaak aangeven dat ze extra hard moeten werken.

De resultaten in dit bericht zijn ontleend aan de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2015. De NEA wordt uitgevoerd door CBS en TNO.

Bron: cbs.nl

 

> TIP: eendaagse opleiding Werkdrukmanagement & PSA
> TIP: Download de whitepaper Werkdruk

Reageer op dit artikel