nieuws

Goed omgaan met zieke medewerkers – of niet

Gezond werken

Verzuimen een keuze? Dan is de manier waarop werkgevers met zieke medewerkers omgaan dat ook. Neem geen voorbeeld aan de politie.

Goed omgaan met zieke medewerkers – of niet

De politie moet jaarlijks miljoenen euro’s aan sancties betalen aan het UWV omdat de organisatie niet goed omgaat met zieke medewerkers. Het aantal sancties dat het UWV aan de politie oplegt is sinds 2013 verdubbeld. Dit blijkt uit informatie die het programma EenVandaag heeft opgevraagd (bekijk het filmpje).

Wanneer legt het UWV een loonsanctie op?

Het UWV legt een loonsanctie op als na twee jaar ziekte blijkt dat een werkgever onvoldoende aan re-integratie heeft gedaan. Of als blijkt dat de werkgever het verzuimdossier niet op orde heeft. Hierdoor moet de politieorganisatie ook in het derde ziektejaar loon betalen aan zieke medewerkers.

> LEES OOK: Ook loonaanvulling in derde ziektejaar?

Ruime verdubbeling aantal opgelegde loonsancties

In 2013 legde het UVW 63 loonsancties aan de politie op, in 2016 waren dat er 165. Dat is in drie jaar tijd een ruime verdubbeling. Leonard Kok van de korpsleiding stelt: “De sancties zijn de afgelopen jaren gestegen. Onder andere omdat er bij de reorganisatie zaken administratief niet goed zijn gegaan. Daardoor waren dossiers niet op orde. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we het beter gaan doen.”

Jaarlijks tussen 2 en 4 miljoen euro aan loonsancties

Tot en met september 2017 stond de teller op 130 loonsancties. De politie schat dat ze jaarlijks tussen de twee en vier miljoen euro aan loonsancties betaalt. Het gaat bij dit bedrag om 0,1% van de totale personele kosten van vier miljard euro, aldus de politie. In de periode 2013 –  september 2017 kreeg de politie in totaal ruim 600 loonsancties opgelegd.

Niet per se onvoldoende aandacht voor zieke medewerkers

Aan EenVandaag erkent de politie dat zij in de afgelopen jaren tekort is geschoten in haar ziektebeleid. Een loonsanctie betekent volgens de politie niet per se dat er geen of onvoldoende aandacht is besteed aan verzuimende zieke medewerkers. Ook de politiecultuur zou bijdragen aan het aantal opgelegde sancties. Leidinggevenden zouden zo betrokken zijn bij de zieke medewerker, dat ze daardoor de te volgen wettelijke route achterwege laten.

Bron: eenvandaag.avrotros.nl

> TIP: Blijf bij met de Arbo Actualiteitendag

Reageer op dit artikel