nieuws

Milde griepepidemie in Nederland

Gezond werken

De afgelopen weken is het aantal mensen met griepachtige klachten gestaag gestegen. Er kwamen 69 op 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts. Inmiddels is sprake van een milde griepepidemie.

Milde griepepidemie in Nederland

In neus- en keelmonsters van deze patiënten zijn griep- en verkoudheidsvirussen aangetoond. Dit blijkt uit de Nationale griepsurveillance door het NIVEL en het Nationaal Influenza Centrum (ErasmusMC en RIVM).

Van influenza A(H3N2) naar influenza B-virus

In week 51 van 2017 kwamen 69 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts. In de week daarvoor waren dat 52 op de 100.000 inwoners. In een kwart van de neus- en keelmonsters van patiënten met griepachtige klachten is in het laboratorium griepvirus gevonden. Heerste vorig seizoen vooral het influenzavirus A(H3N2), dit seizoen is het influenza B-virus van de Yamagata-lijn koning. Daarnaast zit er in de neus- en keelmonsters van deze patiënten regelmatig RS-virus of Rhinovirus (verkoudheidsvirus).

> LEES MEER over de stand van zaken rondom griep in seizoen 2017/2018

Wanneer is er sprake van een griepepidemie?

Wanneer is er eigenlijk sprake van een griepepidemie? Daarvan is sprake als de peilstationshuisartsen van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren. Virologisch onderzoek door het RIVM moet vervolgens ook het griepvirus aantonen in de neus- en keelmonsters van deze patiënten. Is dit het geval, dan is een nieuwe griepepidemie geboren.

> LEES OOK: Dit zijn de meest voorkomende beroepsziekten

Gaat het om een verkoudheid of heeft u griep?

In de wintermaanden lopen veel mensen te snotteren en te hoesten. Het kan dan gaan om een verkoudheid, veroorzaakt door infectie met één van de vele verkoudheidsvirussen. Pas als er een infectie speelt met een griepvirus, is er sprake van griep (ofwel influenza). Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten en/of spierpijn is de kans groot dat het griepvirus u te pakken heeft. Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Vooral bij ouderen die geen griepprik hebben gehaald kan griep leiden tot een longontsteking.

> Griepepidemie, hier vindt u meer informatie over de metingen en cijfers.

Bronnen: nivel.nl en rivm.nl

Reageer op dit artikel