nieuws

Zeg maar dag tegen die bureaustoel

Gezond werken

Dat we te veel zitten tijdens het werk, weten we nu allemaal wel. Dat dit een flinke impact heeft op onze gezondheid, inmiddels ook. Europeanen brengen gemiddeld zeven uur per dag zittend door.

Zeg maar dag tegen die bureaustoel

Wat als we nu vaker uit onze bureaustoel komen? Worden we daar echt gezonder van? Jazeker, bewijst nieuw onderzoek. Dagelijks zes uur staan in plaats van zitten maakt de kans op een beroerte, hartaanval en diabetes kleiner. En we vallen er ook nog – een beetje – van af. Dus zeg maar dag tegen die bureaustoel!

Analyse van 46 onderzoeken onder 1200 mensen

Het onderzoeksteam uit Amerika en Spanje analyseerde de resultaten van 46 onderzoeken. Aan die onderzoeken namen in totaal bijna 1200 mensen deel. Hun gemiddelde leeftijd was 33 jaar. Hun gemiddelde BMI (Body Mass Index) en gewicht was respectievelijk 24 kg/m2 en 65 kilogram. De analyse van de onderzoeksresultaten toont aan dat staan in plaats van zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verkleint. En voor gewichtsafname zorgt.

> BEKIJK het volledige onderzoek

Alleen door meer staan raken we op jaarbasis 2,5 kg kwijt

Hoe zit dat? Uit de studie blijkt dat mensen die staan per minuut 0,15 kilocalorieën meer verbranden dan wanneer ze zitten. Iemand van 65 kilogram verbrandt dan dik 50 kilocalorieën extra per dag. Denkt u: dat tikt lekker aan, maar niet heus? Vergis u niet: op jaarbasis raakt onze staande collega zo spelenderwijs 2,5 kilo kwijt. Alleen maar door te staan!

Sta op uit die bureaustoel en u beweegt vanzelf meer

Nu stonden de proefpersonen in de studies echt stil. Onderzoeker Francisco Lopez-Jimenez: “Wanneer mensen staan, zijn ze normaal gesproken geneigd spontane bewegingen te maken. Zoals hun gewicht verplaatsen van de ene op de andere voet, kleine stapjes naar voren en naar achteren zetten.” Ook lopen we eerder even naar archiefkast of vuilnisbak. Kortom, zolang u niet vaker naar de koelkast loopt, verbrandt u extra calorieën. En valt u dus meer dan die jaarlijkse 2,5 kg af.

Extra spieractiviteit verkleint kans op ‘zitziektes’

Maar dat gewichtsverlies is eigenlijk bijzaak als het gaat om gezonder werken en leven. “Meer staan zorgt niet alleen voor het verbranden van meer calorieën. De extra spieractiviteit wordt ook in verband gebracht met een kleinere kans op een hartaanval, beroerte en diabetes”, aldus Lopez-Jimenez.

> LEES OOK: Van zitten worden we suikerbeesten

Onderzoek nodig naar langetermijneffecten van staan

De onderzoekers pleiten voor een vervolgonderzoek. Dat zal onder meer duidelijk moeten maken welk effect vaker opstaan uit de bureaustoel heeft op de gezondheid op lange termijn. Daarnaast zouden Lopez-Jimenez en zijn collega’s graag zien dat er onderzoek komt naar de beste manieren om mensen zover te krijgen dat ze meer gaan staan.

Bron: scientias.nl

 

> TIP: DOWNLOAD de gratis whitepaper ‘5 vragen over het nieuwe kantoorinrichten’ aan Prof. dr. Peter Vink, afdeling ‘design engineering’ van de faculteit Industrieel Ontwerpen aan de TU-Delft.

Reageer op dit artikel