nieuws

Minister wil straling 5G-antennes beperken

Gezond werken

Het ministerie van EZ gaat regels stellen voor de straling van zendmasten naar aanleiding van de uitrol van het G5 netwerk.

Minister wil straling 5G-antennes beperken

De gezondheid van de burgers moet beschermd worden. In ons land zijn nu geen vastgestelde limieten voor de straling van telefoonzendmasten. Dat schrijft het AD op basis van een document van het ministerie van Economische Zaken. De uitrol van het 5G-netwerk gaat zorgen voor een toenemend aantal antennes op straat. Bijvoorbeeld in lantarenpalen en bushokjes. Deze antennes hebben vaak een hogere capaciteit, maar een lager bereik. Voor een brede 5G-dekking zijn daardoor een stuk meer antennes nodig.

Alzheimer, tumoren en onvruchtbaarheid

De straling die bij antennes vrijkomt, zorgt mogelijk voor een gevaar voor de volksgezondheid. Wat het precieze effect is, is onduidelijk. Het ministerie wil zeker weten dat de elektromagnetische velden van de antennes geen bedreiging vormen voor de gezondheid van burgers. Ook als er sprake is van meerdere antennes in de directe omgeving. Eerder waarschuwden wetenschappers in een oproep aan de Europese Unie voor de mogelijke risico’s van het nog te bouwen 5G-netwerk. De stralingsdichtheid gaat flink omhoog, terwijl de gevolgen voor de volksgezondheid onbekend zijn. Uit sommige onderzoeken zou blijken dat er een verband is tussen straling en hersentumoren, Alzheimer en onvruchtbaarheid bij mannen.

Anderzijds is 5G belangrijk voor de toekomst van onder meer zelfrijdende auto’s, drones en razendsnelle internetverbindingen op mobieltjes.

In ons land geen limieten

Nederland behoort tot de weinige landen in Europa waar geen vastgestelde limieten voor de straling van telefoonzendmasten gelden. En in Vlaanderen zijn de regels voor masten bij scholen en verzorgingstehuizen zelfs nog strenger. De Europese richtlijn met limieten voor elektromagnetische velden, die in 1999 werd opgesteld, is in Nederland niet wettelijk ingevoerd. Gemeente beoordelen nu of ergens een nieuwe zendmast mag komen. Voor hoogspanningskabels gelden in Nederland al wel strengere regels, omdat uit onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk een verband is tussen de straling van hoogspanningslijnen en kinderleukemie. Daarom mogen er geen huizen of scholen dichtbij een hoogspanningslijn worden gebouwd.

Lees ook : werk-veilig-met-elektromagnetische-velden

AD

>>Tip: Praktijkgids Arbeidsveiligheid

Reageer op dit artikel