nieuws

1 op 4 werkenden is flexwerker, reden tot zorg?

Gezond werken

In 2017 was een kwart van de beroepsbevolking flexwerker. Tussen 2003 en 2017 groeide het aantal mensen met een flexibele arbeidsrelatie met ruim 850.000. Flexwerkers hebben een minder stevige positie op de arbeidsmarkt. Reden tot zorg?

1 op 4 werkenden is flexwerker, reden tot zorg?

Ook het aantal zelfstandigen nam in die periode toe. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In groep jongeren onder 25 viert flexwerk hoogtij

Vooral in de groep jongeren onder de 25 jaar viert de flexwerker hoogtij. Werkten in 2003 vier op de tien in deze leeftijdscategorie in een flexibele vorm; vorig jaar waren dat er bijna zeven op de tien. Van deze jongeren met flexibel werk zijn acht op de tien student of scholier. Zij hebben een bijbaan naast hun opleiding. Van de jongeren die niet meer naar school gaan, begint ongeveer de helft als flexwerker op de arbeidsmarkt. In 2003 was dat nog ongeveer een kwart.

> LEES OOK: Flexwerker en stress: vrij maakt nog niet blij

Ook in groep 25 tot 45 jaar is aandeel flexwerker groot

In de groep 25- tot 45-jarigen is het aandeel van de flexwerker ook groot. Dit is verdubbeld tot ongeveer 20 procent. Een iets minder sterke stijging laat de groep 45-plussers zien. Die hele groep is sinds 2003 fors gegroeid door de toenemende vergrijzing. Een vast contract is er nog altijd de norm. Hoewel er ook in deze groep flexwerkers en zelfstandigen bijkwamen, nam het aantal mensen met een vast dienstverband eveneens toe. Toch is 10 procent flexwerker en ongeveer 20 procent zelfstandige.

> LEES OOK: 4 vragen over flexwerken

Minder loon, minder opleidingsmogelijkheden

De Nederlandse Econoom Marcel Jansen werkt in Spanje, waar zo’n beetje iedereen flexwerker is tegenwoordig. Jansen waarschuwde in de Volkskrant voor het groeiende leger werknemers zonder vast contract, ook in Nederland. Ook de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen vindt de nieuwe CBS-cijfers over het oplopende aantal flexbanen zorgelijk: “Flexwerkers verdienen minder, bouwen geen of minder pensioen op, hebben minder opleidingsmogelijkheden en krijgen lastiger een hypotheek, dus ze hebben een veel zwakkere positie dan mensen met een vast contract.”

> LEES OOK: Nieuwe praktijkrichtlijn flexwerken

Bronnen: cbs.nl, nu.nl, volkskrant.nl

Reageer op dit artikel