nieuws

Het is lente dus daar is-ie weer: de teek

Gezond werken

Met de start van de lente begint ook weer het tekenseizoen. Daarom is er in de week van de teek, van 16 tot en met 22 april, extra aandacht voor deze plaaggeest.

Het is lente dus daar is-ie weer: de teek

Wie in het groen werkt of recreëert, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Nu het tekenseizoen weer is begonnen, is controleren op teken dus extra belangrijk.

> Weten waar de teek zich ophoudt? Kijk op tekenradar.nl.

De risico’s van teken en een tekenbeet

Een teek is een heel klein, spinachtige beestje dat leeft van bloed. Het zit in de buurt van bomen en struiken, in hoog gras en tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de mensenhuid. Van een tekenbeet kunnen mensen onder andere de ziekte van Lyme krijgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk uzelf op tekenbeten te controleren nadat u in het groen bent geweest. Haal de gevonden teken snel weg en houd uw gezondheid in de gaten. Hoe u goed controleert op teken, laat deze animatie zien.

Norm voor beschermende kleding tegen tekenbeten

Bescherming tegen een tekenbeet is belangrijk voor iedereen die regelmatig in de natuur is, voor werk of recreatie. Een persoonlijk beschermingsmiddel tegen teken is kleding geïmpregneerd met permethrine. De norm NEN 8333 omschrijft de kwaliteitseisen voor deze kleding en die te gebruiken en onderhouden. Ook is er een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over bescherming tegen tekenbeten.

> LEES OOK: Werken aan een schild tegen teken

Onderzoek naar langdurige klachten door Lyme

Waarom houden sommige mensen wel klachten na behandeling van de ziekte van Lyme en anderen niet? Het LymeProspect-onderzoek – een samenwerking van RIVM, Radboudumc, AMC en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn – wil hier meer inzicht in krijgen. Met de resultaten hopen de onderzoekers voorstellen te kunnen doen voor behandelingen die langdurige klachten na Lyme kunnen voorkomen of genezen. De gezondheid van de deelnemers wordt gevolgd via bloedafnames en vragenlijsten. Na een jaar vindt er vergelijking plaats tussen mensen die nog steeds klachten en mensen die geen klachten meer hebben.

> LEES OOK: Langdurig last van Lyme

Bron: weekvandeteek.nl

 

> TIP: boek Beroepsziekten voorkomen

Reageer op dit artikel