nieuws

App helpt arts aan geschikt kankeronderzoek

Gezond werken

Oncologen zijn vaak niet op de hoogte van alle lopende onderzoeken op het gebied van kanker. Daardoor zijn er te weinig proefpersonen voor onderzoek en blijven nieuwe medicijnen uit. Een app brengt daar nu verandering in, schrijft de Volkskrant.

App helpt arts aan geschikt kankeronderzoek

De app is ontwikkeld op initiatief van oncologen Hanneke van Laarhoven uit het AMC en Carla van Herpen uit het Radboudumc. Met deze app kunnen artsen eenvoudig alle oncologische studies doorzoeken die zich richten op moleculaire kenmerken van kanker. Op die manier kunnen zij voortaan heel snel achterhalen of er voor kankerpatiënten een onderzoek loopt waaraan zij kunnen meedoen.

> LEES OOK: De K

Overzicht alle studies naar moleculaire kenmerken van tumoren

De app die de twee oncologen hebben laten maken bevat een overzicht van alle studies naar moleculaire kenmerken van tumoren. In het overzicht staan studies die lopen in Nederland, België en Duitsland. Alles bij elkaar gaat het om zo’n zeventienhonderd studies, afkomstig uit een aantal bestaande databanken.

> LEES OOK: 3.ooo doden per jaar door gevaarlijke stoffen

Steeds lastiger: juiste patiënt aan juiste studie koppelen

Geneesmiddelenbedrijven die oncologisch onderzoek doen, laten weten dat zij er nog wel in slagen om voldoende proefpersonen te vinden. Maar toch voorzien ook zij problemen in de toekomst. Want het gaat de behandelend arts steeds meer moeite kosten om de juiste patiënt aan de juiste studie te koppelen, stelt een woordvoerder van Novartis. “Er zijn veel bedrijven die onderzoek doen in de oncologie en de druk op de beschikbare patiënten is groot”, verwoordt een woordvoerder van GSK het probleem. De woordvoerder van AstraZeneca ziet zeker kansen voor de app: “Steeds vaker zijn studies alleen geschikt voor kleine subgroepen van patiënten. Dan kan een app het voor oncologen makkelijker maken.”

> LEES OOK: Roadmap voor re-integratie bij kanker

Bron: volkskrant.nl

 

> TIP: het boek Beroepsziekten voorkomen

Reageer op dit artikel