nieuws

Eerder dood door fysiek actief zijn op werk

Gezond werken

Zitten is slecht voor ons, dat wisten we al. En bewegen is goed, dat weten we ook. Maar wat blijkt nu? Fysiek actief zijn tijdens het werk lijkt een gezonde optie, maar is het niet.

Eerder dood door fysiek actief zijn op werk

Mensen die voor hun werk fysiek actief zijn hebben een 18 procent hogere kans om vroegtijdig te overlijden. Dit concluderen onderzoekers van VUmc op basis van hun onderzoek. Daarbij hebben ze informatie gecombineerd van bijna tweehonderdduizend proefpersonen uit dertien landen. Het artikel is recent verschenen in het vaktijdschrift British Journal of Sports Medicine.

Dagelijkse half uur beweging, maar niet tijdens werk

Fysiek actief zijn wordt vaak als een medicijn gezien voor de preventie van hart- en vaatziektes, suikerziekte en kanker. Daarom luidt het advies in de Nederlandse beweegrichtlijnen om dagelijks ongeveer een half uur te bewegen. Het onderzoek van VUmc laat nu zien dat deze dagelijkse beweging beter niet tijdens het werk kan plaatsvinden.

> LEES OOK: Meer bewegen moet, zegt de Gezondheidsraad

> BEKIJK de Nederlandse beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad

Hele dag bewegen zorgt voor langdurige belasting van lichaam

Oorzaken voor de verrassende gezondheidsverschillen tussen bewegen in de vrije tijd en op het werk? De onderzoekers speculeren dat die zouden kunnen liggen in het verschil in de aard van bewegen. Bewegen in de vrije tijd is vaak intensief en vindt in relatief korte periodes plaats. Dat maakt ons fit en sterk. Terwijl bewegen op het werk soms wel tot acht uur per dag kan duren. Hierdoor veroorzaakt deze vorm van fysiek actief zijn een langdurige belasting op het lichaam.

> LEES OOK: Bij lang zwaar tillen is het wachten op klachten

Er is nog steeds een grote groep mensen met fysiek actieve beroepen. Denk aan bouwvakkers, stratenmakers en verpleegkundigen. Uit eerder onderzoek weten we al dat mensen met zulke beroepen over het algemeen korter leven. En bovendien in slechtere gezondheid, aldus de onderzoekers.

Mate van fysiek actief zijn op werk beïnvloedt duurzame inzetbaarheid

Volgens het huidige VUmc-onderzoek speelt de mate van fysieke actief zijn tijdens het werk een belangrijke rol bij het gezond zijn en blijven van deze mensen. Daarom moet bewegen een belangrijke rol gaan spelen in medische adviezen om mensen gezond en duurzaam inzetbaar te houden. Na een dag hard werken op de bank neerploffen is natuurlijk heel verleidelijk. Maar juist mensen met zware beroepen moeten gestimuleerd worden om in hun vrije tijd een rondje te gaan rennen of een balletje te gaan slaan.

> LEES OOK: Doorwerken? Zo gaan we fit naar de finish

Bron: vumc.nl

Reageer op dit artikel