nieuws

Het kan, gezond en veilig werken tijdens ramadan

Gezond werken

Op woensdag 16 mei is de ramadan begonnen. De gezondheid en veiligheid van medewerkers die niet eten en drinken is vooral in de warme zomermaanden een punt van extra aandacht.

Het kan, gezond en veilig werken tijdens ramadan

Niet eten en drinken trekt een zware wissel op de werkende mens. De concentratie neemt af en dat kan veiligheidsrisico’s veroorzaken. De Deense minister van Integratie Inger Stojberg maakt zich erg zorgen over vastende moslims op de weg of in fabrieken. Haar suggestie dat die tijdens de ramadan maar vakantie moeten nemen heeft voor ophef gezorgd.

Hoe dan ook, houd het voor iedereen veilig door deze 6 tips te volgen voor een soepel verloop van de ramadan.

  1. Zorg dat u weet of er mensen zijn die meedoen aan de ramadan, en wie. Het is ook van belang om op de hoogte te zijn van hun eventuele gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld diabetes (daarover hieronder meer).
  2. Communicatie moet altijd de basis vormen voor eventueel beleid. Overleg of de mensen zelf problemen ervaren. Vaak ervaren werknemers zelf het vasten helemaal niet als probleem. Ze vinden het een erekwestie om hun werk goed te blijven doen.
  3. Ga niet van tevoren uit van een hoger verzuim tijdens de vastenmaand. De religieuze wetten verhinderen niet dat mensen die medicijnen nodig hebben die ook tijdens de ramadan slikken.
  4. Denk na over de arbeidsomstandigheden. Is het bezwaarlijk dat medewerkers onverkort hun taken uitvoeren? Mensen drinken niet tijdens de ramadan. Zwaar werk met hogere temperaturen betekent dat mensen risico kunnen lopen. Werken zij normaliter buiten maar kan het werk ook binnen plaatsvinden, zorg daar dan voor. Een verkoelend drankje is nu geen optie, maar werken in een koele omgeving wel. Ook een extra pauze in een beschutte omgeving kan zinvol zijn om mensen bij te laten komen.
  5. Doe – binnen redelijke grenzen – een beroep op de collegialiteit. Wat betekent het voor medewerkers wanneer hun collega’s op de werkplek naast hen eten? Misschien kunnen jarige collega’s ergens anders trakteren? Elkaars gewoontes bespreekbaar maken voorkomt veel problemen.
  6. Bied de mogelijkheid tot aanpassing van roosters tijdens de ramadan voor werknemers die in ploegendienst werken. Vraag of mensen liever ‘s nachts werken op het moment dat ze wel mogen eten. En bied ze indien mogelijk de kans om tijdens het afsluitende suikerfeest juist geen nachtdienst te draaien.

> TIP: Download de whitepaper Gedrag en veiligheid

Waarschuwing voor combinatie ramadan-diabetes

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) waarschuwt elk jaar voor de combinatie ramadan-diabetes. De bedrijfsartsen vinden dat werknemers met diabetes eigenlijk niet actief zouden moeten meedoen aan de vastenmaand. Want mensen met suikerziekte lopen een groot risico op (verdere) ontregeling en/of verergering van al bestaande complicaties.

> LEES OOK: Het wat & hoe van veilig en gezond werken

Naast religieuze ook psychosociale factor

Ramadan 2018 duurt van woensdag 16 mei tot de avond van donderdag 14 juni. Hoewel deelname aan de ramadan geldt als een religieuze verplichting, kan diabetes een legitieme reden voor vrijstelling vormen. Maar omdat er bij het vasten naast een religieuze factor ook een psychosociale factor meespeelt, zullen veel werknemers met een islamitische achtergrond en diabetes toch kiezen voor actieve deelname aan de ramadan.

 

> TIP: Praktijkdag Grip op gedrag

> LEESTIP: het boek Gedrag en veiligheid

Reageer op dit artikel