nieuws

Nieuwe registratierichtlijn COPD als beroepsziekte

Gezond werken

Het Nederland Centrum voor Beroepsziekten heeft een registratierichtlijn uitgebracht voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) als beroepsziekte. COPD komt veel voor. Roken wordt gezien als de belangrijkste oorzaak van de ziekte. Maar een aanzienlijk deel is toe te schrijven aan beroepsmatige blootstelling.

Nieuwe registratierichtlijn COPD als beroepsziekte

Bij rokers is 15 procent van de COPD toe te schrijven aan werk. Bij niet-rokers gaat het om 25-45 procent. Langdurige en hoge blootstelling aan irriterende damp, gas, stof (organisch en anorganisch) en/of rook kan een bijdrage leveren aan het ontstaan van de aandoening. De update van de richtlijn is gebaseerd op recente systematische literatuurstudies.

Het belang van Odds Ratio (OR) en Relatief Risico (RR)

Bij een Odds Ratio (OR) of een Relatief Risico (RR) gelijk aan of groter dan 2 geldt de aanname dat de blootstelling in werk een voldoende individuele bijdrage levert aan het ontstaan van de COPD. In dat geval kan men spreken van een beroepsziekte. Bij minder sterke verbanden (1 < OR of RR < 2) is het aannemelijk dat de blootstelling in het werk een bijdrage levert aan het ontstaan van een beroepsziekte.

> LEES OOK: Jaarlijks 2000 doden door beroepslongziekten

Minder dan helft ziektegevallen te wijten aan blootstelling op werk

Literatuuronderzoek bevestigt de bijdrage van blootstelling aan damp, gas, stof en/of rook op het werk aan het ontstaan of verergeren van de COPD. In reviews komt de OR echter niet boven de 1,4 voor de hiervoor genoemde blootstellingen.

Wat betekent dit? Het lijkt zo te zijn dat minder dan de helft van de ziektegevallen onder de aan damp, gas, stof en/of rook blootgestelde werkenden te wijten is aan deze blootstelling. Dat is dan ook de reden dat COPD in de meeste gevallen als ‘vermoede beroepsziekte’ zal worden gemeld. Het is in zulke gevallen aannemelijk dat de factor werk een overwegende bijdrage heeft geleverd aan het ontstaan van de ziekte. Voor melden geldt de code Cascode R669.

> LEES OOK: Fabriek aansprakelijk voor longziekten

Tabel geeft overzicht werkomgeving en COPD-gerelateerde stoffen

Er is een beroepsziekteregistratierichtlijn voor de meest voorkomende aandoeningen. In deze richtlijnen staan het klinisch beeld en de minimale blootstellingscriteria beschreven. In de nieuwe registratierichtlijn staat een tabel met daarin voorbeelden van werkomgevingen en dampen, gassen, stof en rook waarvan een duidelijke relatie met COPD is beschreven. Het gaat in zulke gevallen bijvoorbeeld om werk in de bouw, mijnbouw, landbouw, veeteelt, chemische industrie en om schilderwerk en lassen.

> BEKIJK de nieuwe registratierichtlijn COPD

Bron: beroepsziekten.nl

Slachtoffers longziekten aan het woord

In Nederland hebben meer dan een miljoen mensen een longziekte, zoals astma of COPD. In ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ komen 7 slachtoffers van longziekten door werk aan het woord. Zij vertellen hun adembenemende verhalen. Over hoe lang het duurt voor duidelijk is wat je precies mankeert, over het verliezen van de baan waar je van houdt, over het sociale isolement en het gevoel niet meer mee te tellen én over preventieve maatregelen. Vijf politieke partijen geven hun visie over beroeps(long)ziekten. De Long Alliantie Nederland en het Longfonds gaan in op wat er moet gebeuren om beroepslongziekten te voorkomen.

BEKIJK Ademnood online

 

> TIP: het boek Beroepsziekten voorkomen

Reageer op dit artikel