nieuws

In een gezond kantoor presteren medewerkers beter

Gezond werken

Velen van ons brengen een groot deel van onze werktijd door op kantoor. Dat een vieze werkplek tot ziekte en verzuim kan leiden, wisten we al. Maar andersom werkt het dus ook: in een gezond kantoor presteren medewerkers beter.

In een gezond kantoor presteren medewerkers beter

Want een gezonde werkplek levert een positieve bijdrage aan het welzijn, het prestatievermogen en de gezondheid van medewerkers. Volgens onderzoek van de Universiteit van Twente en CBRE presteren mensen gemiddeld 10 procent beter in een gezond kantoor.

Beter presteren en blijer in een gezond kantoor

Het onderzoek zoomde in op de relatie tussen aandacht voor gezondheid & welzijn op de werkvloer en de effectiviteit van de medewerker. Uit de experimenten blijkt dat mensen beduidend beter functioneren en presteren in een gezond kantoor. Daarnaast gaven deze werknemers aan zich gelukkiger, energieker en gezonder te voelen in een gezonde en inspirerende werkomgeving.

> LEES OOK: Gezonde medewerkers door sturen op werkomstandigheden

Lees verder onder de afbeelding

gezond kantoor, gezonde medewerkers

Bron: CBRE

Vijf maanden lang elke maand wat anders

Tijdens het onderzoek pakten de onderzoekers elke maand één van vijf verschillende elementen in de kantooromgeving aan. Op het gebied van kantoorinrichting plaatsten zij meer planten in de kantoorruimte. Ook installeerden zij de juiste verlichting. Op overig gebied zorgden zij voor aanbod van gezonde voeding, kwam er meer aandacht voor een gezonde mentale balans (bijvoorbeeld door middel van yoga, meditatie of massage) en stimuleerden zij lichamelijke beweging bij de kantoorbewoners.

> LEES OOK: Gezonder op kantoor met planten

> OOK INTERESSANT: Met intrinsieke motivatie naar modern arbobeleid

Minder ziekteverzuim, minder burn-outs, minder verloop

Alle doorgevoerde veranderingen in de werkomgeving hadden een positief effect op het welzijn van de werknemers. “Gezond kunnen leven op kantoor geeft hen een goed gevoel en dit blijkt van positieve invloed te zijn op hun effectiviteit. De werkomgeving aanpassen is ook nog eens een slimme zakelijke investering. De introductie van een gezond kantoor kan zorgen voor een drastische daling in de hoge kosten van ziekteverzuim, burn-outs en hoog personeelsverloop”, stelt CBRE. Soms verdwijnen die kosten zelfs helemaal.

> TIP: Kom naar het Landelijk Arbo Congres ‘Naar een modern arbobeleid’

De aanpak van het onderzoek naar een gezond kantoor

Het onderzoek had een looptijd van zeven maanden. Het werd uitgevoerd op het hoofdkantoor van CBRE in Amsterdam onder 124 medewerkers. In een periode van twee maanden verzamelden de onderzoekers gegevens zonder verandering, de ‘gewone situatie’. Daarna pasten zij 5 maanden lang iedere maand een element aan. Een deel van de werkplekken kreeg een inrichting met onder andere meer groen en betere verlichting. Ook werden de deelnemers gestimuleerd om meer te bewegen, te ontspannen, gezonder te eten en minder koffie te drinken. Naast deze experimenten gebruikten de onderzoekers nog andere methodieken: dagelijkse vragenlijsten, een-op-een-interviews en activiteitsmetingen. In totaal verzamelden zij zo meer dan 100.000 datapunten.

Bron: CBRE

 

> TIP: DOWNLOAD de whitepaper Naar een modern arbobeleid

> LEESTIP: het boek Het nieuwe kantoorinrichten

Reageer op dit artikel