nieuws

Giftig chroom-6, het lijkt wel of het overal zit

Gezond werken

Chroom-6, het lijkt overal te zitten. Bij gevangenissen, stations en bruggen is in het verleden met giftig chroom-6 gewerkt. Door het Rijksvastgoedbedrijf, ProRail en Rijkswaterstaat. Het personeel dat mogelijk gevaar loopt is ingelicht, laat het kabinet weten.

Giftig chroom-6, het lijkt wel of het overal zit

Wat maakte de kankerverwekkende stof chroom-6 destijds zo populair? Gemengd door verf gaat het fantastisch roestvorming tegen. Pas later kwam uit hoe gevaarlijk het goedje eigenlijk is. Want gaat een schilder of onderhoudsmedewerker verf met giftig chroom-6 schuren zonder bescherming, dan loopt hij een gerede kans om ziek te worden.

> LEES OOK: Alle chroom-6-verbindingen carcinogeen

Na Defensie ook Rijksrederij, Rijkswaterstaat, DJI …

Wie kent niet het hoofdpijndossier chroom-6 bij Defensie? Veel medewerkers en oud-medewerkers werden daar ziek van het giftige spul. Zij werkten jarenlang onbeschermd in het onderhoud van onder meer tanks.

> LEES OOK: Chroom-6: Defensie aansprakelijk

Ook bij de Rijksrederij, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf is nu chroom-6 aangetroffen, melden de verantwoordelijke bewindslieden. De Dienst Justitiële Inrichtingen maakte al eerder bekend dat de stof ook in gevangenissen is gebruikt. DJI brengt nog in kaart waar dat precies het geval is. Tot dan ligt het onderhoudswerk stil aan houtwerk dat mogelijk is geschilderd met verf met giftig chroom-6. Ook de andere diensten wachten het onderzoek af voordat ze onderhoud plegen. RIVM heeft de risico’s op een rij gezet en een speciaal informatiepunt ingericht.

> Bekijk het RIVM-dossier over chroom-6

Provincie Utrecht meldde in november 2017 verf met chroom-6 te hebben gevonden op gebouwen van de voormalige vliegbasis Soesterberg. Onderzoek van Defensie wijst uit dat verf met giftig chroom-6 verf “frequent” kan zijn toegepast op vastgoed van het ministerie. Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor werkzaamheden aan dit vastgoed. Dat heeft inmiddels zijn medewerkers op de hoogte gesteld van de mogelijke aanwezigheid van chroom-6.

> LEES OOK: Verkeerde kanker, nul smartengeld

Ook giftig chroom-6 op NS-stations Tilburg en Driebergen

NS en ProRail vonden al eerder chroom-6 in verf. De bedrijven houden er sindsdien bij al het onderhoudswerk rekening mee dat het kankerverwekkende spul kan vrijkomen.

> LEES OOK: Chroom-6 ook bij de NS

Bij station Tilburg is dit voorjaar chroom-6 aangetroffen. Om die reden werd de werkruimte van de schilders helemaal afgeschermd en de vloer vloeistofdicht gemaakt.Zo kunnen de schilders verantwoord werken en kunnen er ook geen oude verfresten naar beneden vallen. Ook bij station Driebergen zit het giftige chroom-6 vermoedelijk in de stationskap en zijn maatregelen getroffen.

Het devies is om “verscherpte voorschriften te hanteren”, schrijven minister Bruins voor Medische Zorg en staatssecretaris Van Ark van SZW aan de Tweede Kamer.

Bron: cobouw.nl

Congres Risicomanagement - giftig chroom-6 en andere onzichtbare risico's

> TIP: Inzicht in en invloed op risico’s? Kom naar het congres Risicomanagement Zicht op onzichtbare risico’s 

Reageer op dit artikel