nieuws

Legionella eist steeds meer mensenlevens

Gezond werken

Een besmetting met de legionellabacterie werd om 2017 aan 31 Nederlanders fataal. Dat is fors meer dan in de afgelopen jaren, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In totaal hebben 561 Nederlanders in dat jaar een legionellabesmetting opgelopen.

Legionella eist steeds meer mensenlevens

Volgens het RIVM is er sprake van een forse toename van het aantal slachtoffers van legionella. Want het aantal besmettingen steeg de afgelopen vijf jaar van 291 naar 561. Daarbij steeg het aantal gemelde sterfgevallen van 20 patiënten in 2016 naar 31 patiënten in 2017. Dat valt te lezen in het rapport ‘Staat van Infectieziekten 2017’.

> BEKIJK het RIVM-rapport Staat van Infectieziekten 2017

Piek besmetting met legionella in warme maanden

Een deel van deze infecties hebben Nederlanders opgelopen op reis in het buitenland. Maar vooral het aantal infecties met legionella dat in Nederland is opgelopen, was in 2017 hoger dan in voorgaande jaren. Daarbij ligt er een duidelijk waarneembare piek in de zomermaanden. Ook in de relatief warme decembermaand waren er meer meldingen dan verwacht op basis van gemiddelden van de afgelopen vijf jaar.

> LEES OOK: Besmettingen meer dan verdubbeld

Oorzaak stijging onduidelijk, wel relatie met warm en nat weer

De oorzaak van de stijging is nog onduidelijk. Maar volgens de onderzoekers van het RIVM is er wel een relatie met warm en nat weer. De auteurs van het rapport geven aan dat er meer onderzoek nodig is om de precieze oorzaken vast te stellen van de stijging in het aantal legionellabesmettingen.

Al eerder signaleerden organisaties als kennisinstituut ISSO een toename van het aantal legionellaslachtoffers. Ze wezen erop dat legionella inmiddels meer slachtoffers eist dan koolmonoxide.

> LEES OOK: Fatale vriendendienst met geiser

Afvalwaterzuiveringsinstallatie waarschijnlijk bron van infectie

De meldingen van RIVM kwamen uit verschillende delen van het land, maar een opvallend cluster is vastgesteld in Boxtel, Noord-Brabant. In 2016 en 2017 werden daar in totaal veertien patiënten met legionella gemeld. Een biologische afvalwaterzuiveringsinstallatie bij een bedrijf ter plaatse is in dit geval waarschijnlijk de bron van de besmetting.

> LEES OOK: Legionellabesmetting loert in veel leidingen

Besmetting met legionella veroorzaakt longontsteking

Een besmetting met Legionella Pneumophila kan zorgen voor een longontsteking, mogelijk met fatale afloop. Wie de ziekte overleeft, houdt er vaak ernstige gezondheidsklachten aan over. Besmetting is mogelijk via leidingwaterinstallaties, maar ook koeltorens en fonteinen kunnen de oorzaak zijn. Mensen raken hoofdzakelijk besmet door het inademen van zeer fijne waternevel of aerosolen, waarin hoge concentraties legionella voorkomen.

Bron: rivm.nl

 

> Meer over infectieziekten in Arbeid & Gezondheid

legionella

Reageer op dit artikel