nieuws

Nationaal Preventieakkoord maakt korte metten met roken

Gezond werken

De overheid gaat werkgevers die gezond gedrag bij werknemers willen stimuleren een handje helpen. Het Nationaal Preventieakkoord maakt namelijk korte metten met een ongezonde leefstijl. Onder andere door de prijs van sigaretten flink te verhogen en rookruimtes op het werk te laten verdwijnen.

Nationaal Preventieakkoord maakt korte metten met roken

Inmiddels heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een Kamerbrief laten weten dat de presentatie van het Nationaal Preventieakkoord een maand is uitgesteld.

Nationaal Preventieakkoord voor betere volksgezondheid

Het Nationaal Preventieakkoord maakte voor het eerst deel uit van het regeerakkoord 2017. Deze overeenkomst tussen overheid en vertegenwoordigers van bedrijven, gemeenten, maatschappelijke en sportverenigingen, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en zorgverzekeraars moet de volksgezondheid verbeteren. In mei 2018 waren de eerste gesprekken, waarbij de bestrijding van roken en overgewicht hoog op de agenda stonden.

> LEES OOK: Prinsjesdag 2018: duurzaam gezond en veilig werken

Enkele van de in het Nationaal Preventieakkoord 2018 opgenomen maatregelen kwamen al in het nieuws. Zo moet een stapsgewijze forse accijnsverhoging ervoor zorgen dat een pakje sigaretten over een paar jaar 10 euro kost. Bovendien is roken straks alleen nog toegestaan op een beperkt aantal aangewezen plekken in de buitenlucht.

Algeheel rookverbod horeca, overheid en zorg; rookruimtes weg

Ook zou in het Nationaal Preventieakkoord staan dat er binnen een paar jaar een algeheel rookverbod moet komen in de horeca, bij de overheid en in de zorg. Sommige Rotterdamse organisaties deden hier zelf al een voorstel voor. Ook rookruimtes voor werknemers moeten daar worden afgeschaft, net als rookplekken in de buitenlucht op het eigen terrein.

Rookvrije werkplek, rookruimtes mogen wel maar hoeven niet

Roken in de buitenlucht mag straks nog maar beperkt. Er moet een rookverbod komen op schoolpleinen, speeltuinen en sportterreinen.

Roken op het werk is in Nederland sinds 2004 verboden, daardoor moet de werkgever zorgen voor een rookvrije werkplek. Hij mag wel rookruimtes inrichten, maar hoeft dat niet. Voor een overall rookverbod en geen rookruimtes moet de werkgever nu nog instemming van de ondernemingsraad vragen.

Gezonde werknemers kunnen langer doorwerken en kosten minder

Een goede gezondheid heeft een positieve invloed op het werkvermogen. Gezonde werknemers zorgen voor een lager ziekteverzuim en kosten dus minder. En gezonde werknemers kunnen bovendien langer zonder (gezondheids)problemen doorwerken. Werkgevers kunnen door gezonde en veilige arbeidsomstandigheden zorgen dat werknemers niet ziek worden van hun werk.

> LEES OOK: Gezonde medewerkers door sturen op werkomstandigheden

Een goed preventiebeleid kan beroepsziekten en arbeidsongevallen helpen voorkomen. Maar let op: werkgevers hebben slechts in beperkte mate grip op de leefstijl van werknemers. Dat blijkt wel uit een recente rechtszaak waarin de rechter een werkgever terug floot. Die wilde een werknemer verplichten tot sporten, afvallen en stoppen met roken voor minder verzuim.

Nationaal Preventieakkoord – roken in de pauze

> MEER WETEN? DOWNLOAD de gratis whitepaper Roken in de pauze

Reageer op dit artikel