nieuws

Stressklachten door tekort aan mensen

Gezond werken

Personeelsgebrek veroorzaakt stressklachten. De stress door het tekort aan mensen kan zo oplopen dat meer dan een derde van de werknemers serieus overweegt om op te stappen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z en Menzis.

Stressklachten door tekort aan mensen

Het onderzoek naar stressklachten op het werk is uitgevoerd onder 1062 Nederlanders die meer dan 32 uur per week werken. KIEN Onderzoek voerde het onderzoek uit in opdracht van zorgverzekeraar Menzis. RTL Z mocht een vraag toevoegen over  en personeelsgebrek.

Gebrek aan personeel belemmert bedrijfsvoering

De arbeidsmarkt is krap in 2018. In diverse sectoren is het gebrek aan personeel zo nijpend dat het de bedrijfsvoering belemmert. Mensen die vertrekken laten ook nog eens een problematisch gat achter. Gevolg: stressklachten bij de overblijvers.

Gelukkig bikkelt meer dan de helft van de werknemers (53 procent) gewoon door, laat de peiling zien. Maar tegelijkertijd zegt meer dan de helft van hen geen nee tegen een leuk aanbod, blijkt uit de antwoorden op een andere vraag.

Stressklachten en ziekteverzuim door werkstress

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1, aldus onderzoeksinstituut TNO. Meer dan een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim komt door werkstress. Totale kosten: 1,8 miljard euro. Ook in deze peiling zegt een op de vijf werknemers zich weleens ziek te melden door stressklachten. Bijna de helft zegt ‘continu’ last te hebben van een opgejaagd gevoel.

> BEKIJK de Factsheet werkstress van TNO

Werkgevers kunnen daar wel wat aan doen. Loopbaanontwikkeling, een open bedrijfscultuur en minder schermtijd zijn aanraders voor gezonde medewerkers.

> LEES OOK: Gezonde medewerkers door sturen op werkomstandigheden

Personeelsgebrek valt niet op te lossen met een cursus

Druk zorgt voor de aanmaak van adrenaline, waardoor een mens langer kan doorgaan. Valt de druk weg en treedt ontspanning in, dan ga je weer voelen. Dat is dan ook het moment dat de meeste mensen omvallen. Het is mogelijk om medewerkers te trainen in het omgaan met stressklachten. Maar personeelsgebrek is een structureel probleem dat we niet even oplossen met een cursus.

Bron: rtlz.nl

Reageer op dit artikel