nieuws

Zo ga je om met migraine op de werkvloer

Gezond werken

Migraine op de werkvloer komt veel voor. “Als je als werkgever het gesprek aangaat met mensen met migraine, merk je hoe belangrijk het is dat ze zich gehoord voelen. De band tussen werkgever en werknemer wordt versterkt en zorgt voor meer motivatie en loyaliteit van de medewerker. Hier is iedereen bij gebaat.“

Zo ga je om met migraine op de werkvloer

Dat zegt dhr. Nout Wellink, beschermheer van de vereniging Hoofdpijnnet. Migraine op de werkvloer is een groot probleem. In Nederland lijden ruim 2 miljoen mensen aan migraine. Deze mensen kunnen rond een migraineaanval niet of minder goed werken. Dit kost de Nederlandse werkgevers naar schatting 1,5 miljard euro per jaar. Door schaamte en taboe wordt migraine vaak niet gemeld bij de werkgever. Terwijl juist die bespreekbaarheid van groot belang is en al veel kan oplossen!

Migraine valt niet te plannen

Migraine beïnvloedt je leven, je gezondheid en ook je werk. Want migraine valt niet te plannen en komt dus vaak op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld als je in een belangrijke afspraak zit of een deadline hebt. Vaak zijn medewerkers met migraine in staat om met medicatie – en wellicht een korte periode van rust – door te werken. Toch kan het zijn dat je door een migraineaanval minder productief bent of dat je je ziek moet melden. Zo wijzen onderzoeken uit dat mensen met migraine op de werkvloer naar schatting per jaar gemiddeld 3 tot 7 dagen verzuimen, als gevolg van hun ziekte.

Dit kun je als werkgever doen bij migraine op de werkvloer

Vanwege schaamte en taboe vertellen werknemers hun werkgever vaak niet over hun migraine. Terwijl openheid over migraine juist kan helpen om het begrip bij werkgever, leidinggevende of collega te vergroten. Vervolgens kunnen in samenspraak soms simpele aanpassingen doorgevoerd kunnen worden, waar werknemer én werkgever beide mee geholpen zijn.

> LEES OOK: Fit, vitaal en vrolijk werken in de overgang

Om mensen bewust te maken van de ernst van migraine en om de bespreekbaarheid te stimuleren, is de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’ gelanceerd door de Coalitie Migraine. Deze coalitie bestaat uit WOMEN Inc., het Migrainefonds, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging.

Dit kun je doen aan migraine op de werkvloer

De Coalitie Migraine heeft een aantal hulpmiddelen ontwikkeld:
Factsheet met tips voor de werkgever
Tips voor (aanpassingen) op de werkvloer
Juridische FAQ voor werkgevers/werknemers met migraine
Wegwijzer voor de werknemer: wat te doen, afhankelijk van de mate van migraine
Gesprekskaart voor de werknemer: hoe ga je met je werkgever in gesprek over jouw migraine?

De invloed van stress

Vaak wordt gedacht dat stress de oorzaak is van migraine. Dit is niet het geval. Wel bestaan er verschillende verbanden tussen stress en migraine. Zo geven patiënten aan dat hun spieren in stressvolle perioden gespannen zijn – bijvoorbeeld in de nek, schouders en gezicht – en dat dit tot een migraineaanval kan leiden. Daarnaast hebben mensen met migraine vaak juist een migraineaanval op het moment dat zij zich ontspannen (na een periode van stress). Bovendien kan een stressgevoel onderdeel zijn van een migraineaanval die al is begonnen: sommige patiënten voelen zich kort voor een aanval gejaagd of onrustig.

TIP: Werkdrukmanagement en psa 

Reageer op dit artikel