nieuws

Zzp’ers in de bouw steeds vaker zonder AOV

Gezond werken

Steeds meer zzp’ers in de bouw hebben geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. De hoge premies voor zo’n verzekering zijn daarvoor een belangrijke reden. Maar ook de verzekeraars spelen een grote rol in de afname van een AOV door bouwvakkers.

Zzp’ers in de bouw steeds vaker zonder AOV

Die verzekeraars zouden oudere zzp’ers in de bouw geen AOV meer laten afsluiten. Vanwege hun leeftijd heeft deze groep immers een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Dit meldt Trouw.

Aantal verzekerde zzp’ers in de bouw: van 43 naar 31 procent

Sommige zelfstandige bouwvakkers hebben wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar deze groep verliest die AOV alsnog bij het bereiken van de leeftijd van zestig jaar. Mede om die reden is het aantal verzekerde zzp’ers in de bouw in zeven jaar tijd flink gedaald. Aan het begin van die periode bedroeg het aantal verzekerden 43 procent. Aan het eind heeft nog maar 31 procent een AOV. Nog een andere reden voor minder verzekerden is dat het aantal zzp’ers in de bouwsector flink is gegroeid. Daarmee is ook de groep onverzekerden in omvang toegenomen.

zzp'ers in de bouw

Arbeidsongeschikte zzp’ers in de bouw aangewezen op bijstand

Belangenorganisaties laten inmiddels zachtjes van zich horen. Zo noemt ZZP Nederland de situatie voor onverzekerden schrijnend. Bouwvakkers die door ziekte niet meer kunnen werken, zijn noodgedwongen aangewezen op de bijstand. Maar veel van hen hebben daar niet eens recht op. Dat komt weer omdat zij inmiddels te veel vermogen hebben opgebouwd, aldus Zelfstandigen Bouw.

De zzp’ers in de bouw die wel zijn verzekerd, kunnen doorgaans tot hun zestigste levensjaar gebruikmaken van hun AOV. Stukadoors en stratenmakers daarentegen komen op hun vijfenvijftigste al zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering te zitten.

> LEES OOK: Stressklachten door tekort aan mensen

Verhoogd gezondheidsrisico levert altijd een hogere premie op

Het Verbond van Verzekeraars laat desgevraagd weten dat mensen met een verhoogd gezondheidsrisico altijd een hogere premie moeten betalen. In het geval dat deze groep dit niet kan betalen, kan het Verbond de premie ook niet aanbieden. Het is nu nog onbekend hoe veel geld stratenmakers of stukadoors maandelijks moeten neerleggen voor hun AOV. Het vermoeden bestaat dat zij maandelijks tussen de 500 en 600 euro betalen.

Bron: trouw.nl

Reageer op dit artikel