nieuws

Nationaal Preventieakkoord: heel Nederland gezond?

Gezond werken

Met het Nationaal Preventieakkoord gaan meer dan 70 partijen samen aan de slag om Nederland gezond te maken. Het akkoord bestaat uit een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

Nationaal Preventieakkoord: heel Nederland gezond?

Wat willen de deelnemers bereiken? Onder andere een rookvrije generatie in 2040, jongeren en zwangeren die geen alcohol drinken, meer bewustzijn over de risico’s van alcohol en minder mensen met overgewicht. Staatssecretaris Blokhuis (VWS) stuurt het Nationaal Preventieakkoord namens het kabinet naar de Tweede Kamer.

Gezondheidsproblemen door roken, alcohol en overgewicht

Staatssecretaris Blokhuis: “Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken grote gezondheidsproblemen voor heel veel mensen. Jaarlijks sterven zo’n 20.000 Nederlanders door roken. Overgewicht staat met stip op twee als de belangrijkste oorzaak van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en zelfs 40 procent van alle gevallen van diabetes type 2. Alcohol veroorzaakt jaarlijks zo’n 3.000 gevallen van kanker en is de hofleverancier van de verslavingszorg. De urgentie is dus hoog.

> LEES OOK: Diabetes en drank, een slechte cocktail

Daarom komen we samen in actie met het Nationaal Preventieakkoord, bovenop alle goede initiatieven die er al zijn. Ik ben ongelooflijk trots op de constructieve manier waarop alle betrokken partijen samenwerken. We maken samen een vuist voor een gezonder Nederland.”

Op naar rookvrije kindomgeving en rookvrije generatie

In 2040 moet er sprake zijn van een rookvrije generatie. In een tabak- en rookvrij Nederland gaan kinderen niet roken en houden rokers ermee op. Daartoe worden sportverenigingen, kinderboerderijen, speeltuinen en kinderopvanglocaties 100% rookvrij in 2025. De accijns op sigaretten gaat 1 euro omhoog in 2020. Sigaretten en shag krijgen een neutrale verpakking en liggen uit het zicht. Het eigen risico voor stoppen met roken-behandeling en -medicatie vervalt. Rookruimten in de horeca sluiten voor 1 juli 2022. Rookruimten op het werk zijn uiterlijk een jaar later ook dicht. Rookvrije terrassen in de horeca worden verder gestimuleerd.

> LEES OOK: Preventieakkoord maakt korte metten met roken

Weg met overgewicht: minder suiker, meer bewegen

De ambitie van het Nationaal Preventieakkoord: terug naar het niveau van 1996 waar het gaat om mensen met overgewicht. Hoe gaan we dat doen? Door gezonder te eten en meer te bewegen. Te beginnen met onze kinderen. En door water te drinken in plaats van frisdrank.

Jongen en zwangeren geen alcohol, weg probleemdrinker

De deelnemers van het Nationaal Preventieakkoord willen dat jongeren en zwangeren geen alcohol drinken. Ook het aantal probleemdrinkers moet naar beneden. En het bewustzijn over de risico’s van alcohol juist omhoog. Hoe? Door risicovol en problematisch alcoholgebruik te signaleren en te voorkomen. Door betere naleving van de leeftijdsgrens. Door alcoholreclame weg te halen langs amateursportvelden en sportkantines geen alcohol te laten schenken tijdens jeugdwedstrijden. En door stunten met alcohol aan banden te leggen: maximaal 25% korting.

> BEKIJK het volledige akkoord

Ambities Nationaal Preventieakkoord vragen om scherpere maatregelen

Met het Nationaal Preventieakkoord werken meer dan 70 maatschappelijke organisaties, bedrijven, branches, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, fondsen, sportbonden, onderwijs en het kabinet samen aan een brede beweging die Nederland nog gezonder en vitaler maakt.

Uit een eerste analyse van het RIVM blijkt dat de maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord een gunstig effect hebben op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. En daarmee op de gezondheid van alle Nederlanders. Maar tegelijkertijd blijkt ook dat de hoge ambities van het akkoord vragen om scherpere maatregelen. Zowel op het gebied van roken als op het terrein van overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

 

> TIP: Precies weten hoe het zit met roken en werk? Download de whitepaper Roken in de pauze

Reageer op dit artikel