nieuws

Meldingen van beroepsziekten in 2017 in beeld

Gezond werken

Hoeveel meldingen van beroepsziekten zijn er in 2017 geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie? Hoeveel artsen deden die meldingen? En waar ligt het zwaartepunt per leeftijd of sector? De antwoorden op deze en meer vragen over meldingen van beroepsziekten in 2017 vindt u overzichtelijk in een infographic.

Meldingen van beroepsziekten in 2017 in beeld

Want ook dit jaar heeft het ministerie van SZW weer een infographic gemaakt over Beroepsziekten in cijfers. De infographic geeft algemene cijfers over de meldingen van beroepsziekten in 2017 overzichtelijk weer. Waarbij de onderliggende cijfers en trends afkomstig zijn uit het rapport Beroepsziekten in cijfers 2018.

> BEKIJK het volledige rapport Beroepsziekten in cijfers

In totaal 4.619 meldingen van beroepsziekten

In 2017 hebben alles bij elkaar 792 artsen in totaal 4.619 meldingen van beroepsziekten gedaan. De mediaan ligt hierbij op drie. Dat wil zeggen dat ongeveer de helft van het aantal bedrijfsartsen één tot drie meldingen heeft gedaan. Maar verreweg de meeste van de artsen hebben in 2017 één melding van een beroepsziekte gedaan. Daarbij gaat het in totaal om 184 artsen oftewel 23 procent.

Deze beroepsziekten worden het vaakst gemeld

Net als in de afgelopen drie jaar gaat het merendeel van de meldingen van beroepsziekten over psychische aandoeningen. Dat is het geval bij maar liefst 57 procent van de in totaal 4.619 meldingen van beroepsziekten. Daarbij zorgen overspannenheid en burn-out voor driekwart van het totaal aantal gemelde psychische aandoeningen.

> LEES OOK: We krijgen steeds vaker een burn-out

Meldingen van beroepsziekten in 2017 in beeld

Bron: Beroepsziekten.nl

Meeste meldingen van beroepsziekten op sector en leeftijd

De drie sectoren met de meeste meldingen van beroepsziekten zijn de gezondheidszorg, de overheid en de industrie. Zijn in die sectoren vooral de oudere werknemers de klos? Ja, dat is inderdaad zo. De meeste meldingen van een beroepsziekte komen om precies te zijn voort uit de leeftijdscategorie van 51 tot 60 jaar. Dit gaat op in circa twee derde van de gevallen. Van deze medewerkers met een gemelde beroepsziekte werkt 32 procent in de gezondheidszorg, 35 procent bij de overheid en 37 procent in de industrie.

> LEES OOK: Wie krijgen er eigenlijk een beroepsziekte?

Programma’s van de overheid tegen beroepsziekten

De gevolgen van beroepsziekten zijn doorgaans niet mals. Want in 83 procent leidt de ziekte tot tijdelijke, soms langdurige arbeidsongeschiktheid. En in 6 procent is de arbeidsongeschiktheid blijvend en valt de werknemer dus helemaal uit. Reden dat het ministerie van SZW in 2018 is begonnen met het vierjarige ‘Programma beroepsziekten’. Als onderdeel van dit programma is er de campagne tegen werkstress, Check je werkstress.

 

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’: praktijkaanpakken met casuïstiek

meldingen van beroepsziekten in 2017

Reageer op dit artikel