nieuws

Kunstmatige intelligentie helpt boeven vangen

Gezond werken

De wereld om ons heen verandert in rap tempo. Dat vertaalt zich ook naar de werkvloer. Steeds vaker passen we kunstmatige intelligentie of AI (van artificial intelligence) toe om ons werk makkelijker te maken. Of preciezer. 

Kunstmatige intelligentie helpt boeven vangen

Ook bij de politie bekijken ze serieus hoe kunstmatige intelligentie het politiewerk kan ondersteunen. Sinds begin 2018 zijn drie promovendi van de Universiteit van Amsterdam hiermee bezig in het Politielab Data Science, dat eerder in Amsterdam werd geopend. Nu zet de politie nog eens vier promovendi in om de mogelijkheden van AI voor politiewerk te onderzoeken.

Inmiddels is ook het Nationaal Politielab AI bij de Universiteit Utrecht geopend. Op die locatie gaan nog weer eens vier promovendi aan de slag met kunstmatige intelligentie. De promovendi zijn in dienst van de politie en worden gekoppeld aan ervaren politiemensen.

De data zijn er, nu nog de onderlinge verbanden leggen

De hoeveelheid data binnen de samenleving neemt enorm toe, concludeert ook de politie. “Ooit waren vingerafdrukken in de opsporing baanbrekend. Nu heb je al snel de beschikking over allerlei data, zoals locatiegegevens, beeld en geluid. Al die verbanden – ook tussen zaken onderling – zijn er, maar je moet ze wel kunnen leggen”, zegt programmadirecteur digitalisering en cybercrime Theo van der Plas. En daarbij komt kunstmatige intelligentie goed van pas.

> LEES OOK: Veilig leiderschap vormgeven met risicoleiderschap

Kunstmatige intelligentie voor gesprekken met burgers

De promovendi doen dan ook onderzoek naar slimme software die bureaucratische processen kan ondersteunen. Denk aan computers die als intelligente chatbots gesprekken kunnen voeren met burgers. Maar ook in de analysefase zou kunstmatige intelligentie politiemensen in de toekomst  kunnen ontlasten.

> LEES OOK: Brandweer test inzet robots in proeftuinen

“Bijvoorbeeld bij het zoeken naar verbanden in aangiftes of IP-adressen”, aldus Ron Boelsma. Boelsma houdt zich bij de politie bezig met innovatie. In het lab in Amsterdam wordt momenteel een fotolocatieherkenningssysteem ontwikkeld dat in kaart kan brengen waar foto’s zijn gemaakt.

> LEES OOK: 3 x handig met big data

Juridische en ethische impact AI-toepassingen onderzoeken

De AI-toepassingen die de politie wil inzetten, moeten overigens wel goed uit te leggen zijn aan burgers en de rechter. De politie heeft daarom aan universiteiten gevraagd om onderzoek te doen naar onder meer de juridische en ethische impact van kunstmatige intelligentie.

> TIP: Download de whitepaper Veilig leiderschap met risicoleiderschap

Reageer op dit artikel