nieuws

Toch schadevergoeding voor OPS-slachtoffers

Gezond werken

Mensen die lijden aan de schildersziekte OPS vielen tot nu toe tussen de wal en het schip. Want de overheid wees naar de werkgevers. En de werkgevers namen hun verantwoordelijkheid niet. Daarom krijgen zo’n 350 OPS-slachtoffers nu bij wijze van uitzondering een eenmalige financiële compensatie van de overheid.

Toch schadevergoeding voor OPS-slachtoffers

Eerder liet het kabinet nog weten dat het niet van plan was om de OPS-slachtoffers te compenseren. Verantwoordelijk staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) stelde zich bij die gelegenheid op het standpunt dat de overheid niet kon bijspringen.

Want volgens Van Ark was het aan de werkgevers om hun verantwoordelijkheid te nemen voor de beroepsziekte. Net zoals dit inmiddels is gebeurd bij slachtoffers door blootstelling aan chroom-6 en Q-koorts. Maar werkgevers gaven niet thuis of waren niet te achterhalen.

> LEES OOK: Chroom-6: Defensie aansprakelijk

Eenmalige financiële vergoeding voor OPS-slachtoffers

Ook de brancheorganisaties hebben inmiddels laten weten geen schadevergoeding te willen betalen aan de mensen die door deze ziekte zijn getroffen. Waarop de Tweede Kamer eind december 2018 met grote meerderheid een motie aannam voor schadevergoeding aan OPS-slachtoffers. De regering moest volgens de Kamer met een eenmalige financiële vergoeding komen, uit coulance “voor deze zeer uitzonderlijke groep”. Rond de 350 OPS-slachtoffers krijgen nu bij wijze van uitzondering één keer een financiële tegemoetkoming van de overheid.

> LEES OOK: Record schadevergoeding voor werknemer met schildersziekte

Beroepsziekte tast hersenen en centraal zenuwstelsel aan

OPS staat voor Organo Psycho Syndroom. Een andere medische term voor de aandoening is chronische toxische encephalopathie (CTE). De aandoening tast de hersenen en het centrale zenuwstelsel van de slachtoffers aan. De ziekte wordt veroorzaakt door een langdurige en te hoge blootstelling aan agressieve vluchtige oplosmiddelen. Doorgaans vindt deze blootstelling plaats op het werk. Daarom spreekt men bij OPS van een beroepsziekte.

> LEES OOK: Zo help je schilders met hoofdpijn (casus)

OPS-slachtoffers hebben zeer uiteenlopende symptomen

Bij het ziektebeeld gaat het om zeer uiteenlopende symptomen. Die manifesteren zich op het gebied van emotie, concentratie, geheugen en leervermogen. Uitingsvormen zijn onder meer ernstig geheugenverlies, hoofdpijn en depressies. De aandoening treft vooral schilders, wat de bijnaam schildersziekte verklaart. Maar ook drukkers, stoffeerders, laboranten en autospuiters lopen het risico om de ziekte op te lopen.

Bronnen: rtlnieuws.nl, stichtingops.nl

 

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’: praktijkaanpakken met casuïstiek

OPS-slachtoffers

Reageer op dit artikel