nieuws

Vrouwenklachten? Eigen arbodienst voor ‘sisters’

Gezond werken

Vrouwen hebben te maken met grotere hormonale veranderingen dan mannen. Dat maakt dat er meer aandacht nodig is voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. En specifiek voor het verzuimbeleid. Daarom is er nu een nieuwe arbodienst die zich speciaal op vrouwen richt.

Vrouwenklachten? Eigen arbodienst voor ‘sisters’

Organisatie HealthyWoman wil met de speciale arbodienst voor vrouwen meer aandacht voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. En dat is nodig. Vooral als het gaat om verzuimbeleid. Want dat beleid houdt volgens de organisatie geen rekening met specifieke vrouwenklachten. Een soort Sisters are doin’ it for themselves (een duet van de band Eurythmics met Aretha Franklin uit 1985) après la lettre, dus.

Ziekteverzuim vrouwen hoger dan dat van mannen

Het ziekteverzuim van vrouwen is volgens cijfers van het CBS in alle leeftijdscategorieën hoger dan dat van mannen. Het verschil is het grootst in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. Dan is het ziekteverzuim bijna twee keer zo hoog bij vrouwen als bij mannen. Mannen tussen de 35 en 45 jaar verzuimen gemiddeld 2,2 dagen per jaar, bij vrouwen is dit gemiddeld 4,3 dagen per jaar. Bij het stijgen van de leeftijd wordt het verschil wel kleiner.

> LEES OOK: Waarom verzuimen vrouwen vaker?

Verschil deels door ziekte tijdens zwangerschap en bevalling

Het verschil in ziekteverzuimdagen tussen mannen en vrouwen tussen 35 en 45 jaar is deels te verklaren door ziekte tijdens zwangerschap en bevalling. Daarnaast melden vrouwen zich vaker dan mannen ziek bij een ziek kind. In de praktijk blijkt dat de combinatie van zorg en arbeid kan leiden tot een hoger verzuim.

> LEES OOK: Mantelzorg en werk; het knelt steeds vaker

CBS-cijfers over burn-outklachten laten verder zien dat deze klachten vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen (17,1% tegenover 14,9%). Ook werken er relatief veel vrouwen in sectoren waarin burn-outklachten het meest voorkomen: het onderwijs en de zorg.

Veel vrouwen durven niet over hun hormonen te praten

Volgens de oprichter van de arbodienst voor vrouwen durven veel vrouwen niet over hun hormonen te praten. Bovendien zouden zij zelf ook kampen met te weinig kennis over hun eigen lichaam op dat gebied. Dat zorgt ervoor dat overgangsklachten vaak worden aangezien voor burn-outklachten.

> LEES OOK: Fit, vitaal en vrolijk werken in de overgang

Ook recht op second opinion bij specifieke vrouwenklachten

Los van hormoonhuishouding of overgang horen werknemers altijd vrije toegang te hebben tot een arbodienst of bedrijfsarts. Dus ook als zij niet ziek zijn, moeten zij die arbodienst of bedrijfsarts kunnen raadplegen. Daarnaast hebben zij recht op een second opinion als zij twijfelen aan het advies van een bedrijfsarts.

> LEES OOK: Zo zit het met second opinion in de Arbowet

En dat laatste is dan wel weer belangrijk voor vrouwen in de overgang. Want stuiten zij op onbegrip bij specifieke vrouwenklachten, dan kunnen zij dus een second opinion aanvragen.

 

> TIP: DOWNLOAD de gratis whitepaper Naar een modern Arbobeleid

Reageer op dit artikel