nieuws

Driekwart mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Gezond werken

Het aantal mantelzorgers neemt logischerwijs toe in een tijdperk waarin mensen steeds ouder worden. Maar de maatschappij en het werkende leven groeien vooralsnog niet voldoende mee en dat geeft frictie.

Driekwart mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Dat blijkt ook uit onderzoek van vakbond CNV dat is uitgevoerd door Maurice de Hond. Voor het onderzoek werden 1720 Nederlanders bevraagd, onder wie 589 mantelzorgers. Alle ondervraagden zijn representatief op basis van leeftijd, geslacht, opleiding, inkomen en regio.

 

71% procent mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Conclusie: van de mantelzorgers in Nederland ervaart 71 procent een hoge werkdruk door de combinatie van werk en mantelzorg. Daarnaast heeft 73 procent van hen het gevoel dat de combinatie werk en mantelzorg niet goed is geregeld. Van de ondervraagde mantelzorgers heeft 39 procent bovendien de indruk geen steun te krijgen van hun werkgever of leidinggevende. Daarnaast voelt 40 procent zich ook niet gesteund door de (directe) collega’s, zo blijkt uit het onderzoek.

> LEES OOK: Mantelzorg en werk; het knelt steeds vaker

Zonder steun uit werkomgeving ligt burn-out op de loer

“Zeer zorgwekkende percentages. Nederland telt ruim 4 miljoen mantelzorgers. Deze groep heeft steun nodig vanuit de werkomgeving, anders ligt een burn-out voor veel werknemers op de loer”, zegt CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden.

> LEES OOK: Toename burn-outs: we moeten meer en mogen minder

“In een samenleving waarin we steeds ouder worden, krijgt vrijwel iedereen op een gegeven moment te maken met mantelzorg. Cruciaal dus dat de werkomgeving hierop wordt ingericht. Wettelijke regelingen en cao-afspraken helpen werknemers om hun mantelzorgtaken goed uit te voeren én hun werk te kunnen blijven doen.”

> LEES OOK: Werkgever kan helpen bij combi werk-zorg

Cao-afspraken die ruimte bieden voor uitvoeren mantelzorg

In de praktijk blijkt dat werknemers vaak niet goed op de hoogte zijn van de formele regelingen rond mantelzorg. Onder andere het CNV maakt zich hard voor cao-afspraken die ruimte bieden voor het uitvoeren van mantelzorg. Belangrijk hierbij is dat medewerkers ruimte krijgen van hun werkgever om hun mantelzorgtaken behoorlijk te kunnen uitvoeren, stelt de bond.

 

> TIP: de Arbo Workshopdag op 16 mei 2019

Driekwart mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

Reageer op dit artikel