nieuws

Griepepidemie duurt voort … dit kunt u doen

Gezond werken

In de eerste week van 2019 leek de griep terrein te verliezen. Maar in week twee nam het aantal grieppatiënten in Nederland weer flink toe. En de griepepidemie duurt in week 6 nog onverminderd voort. Wat kunt u zelf doen?

Griepepidemie duurt voort … dit kunt u doen

De griepepidemie is inmiddels de negende week ingegaan. Dit blijkt uit de Nationale griepsurveillance door NIVEL en het Nationaal Influenza Centrum (ErasmusMC en RIVM).

In de week van 10 december 2018 rapporteerden de peilstations van NIVEL Zorgregistraties 63 mensen met een influenza-achtige ziekte (IAZ) per 100.000 inwoners. Met de kerstdagen was daarmee al sprake van een epidemie. In week 2 van 2019 leek de griep op zijn retour, maar sindsdien is het aantal griepgevallen in Nederland juist weer toegenomen.

Ook aantal mensen met longontsteking toegenomen

Volgens NIVEL gingen in week 6 van dit jaar 96 op de 100.000 mensen naar de huisarts met griepklachten. Als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben, is er officieel sprake van een epidemie. Dat is nu voor de negende achtereenvolgende week het geval. Bovendien ligt het aantal zieken hoger dan in de voorgaande weken.

Daarnaast blijkt uit de cijfers van NIVEL dat ook het aantal mensen met een longontsteking is toegenomen.

Gemiddelde griepepidemie in Nederland duurt week of 9

Een griepepidemie is in de winter niet ongebruikelijk. Gemiddeld duurt een griepepidemie in Nederland ongeveer negen weken. Vorig jaar duurde die echter met achttien weken twee keer zo lang als gemiddeld. Veel ziekenhuizen lagen overvol met grieppatiënten. Op het hoogtepunt kampten 165 van de 100.000 mensen met griepachtige klachten.

Tijdens het griepseizoen komt er regelmatig een influenzanieuwsbrief uit. De meest actuele influenza nieuwsbrief is te vinden op de website van het NIC ErasmusMC.

Regelmatig nachtdiensten? Dan meer kans op griep

Mensen die regelmatig nachtdiensten draaien maken twintig procent meer kans griep te krijgen dan medewerkers die alleen overdag werken. Dat blijkt uit eerder onderzoek van het RIVM onder ruim zeshonderd ziekenhuismedewerkers. Voor het onderzoek hielden 500 medewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien een half jaar lang hun (griep)klachten bij in een speciale app. Ter vergelijking deden 100 dagwerkers dit ook.

> LEES OOK: Zo beperkt u de impact van nachtwerk

De studie maakte onderdeel uit van een groter RIVM-onderzoek naar de relatie tussen nachtdiensten en gezondheid. Niet alleen bleken de nachtwerkers een verhoogde kans te hebben op griep. Ook is gebleken dat hun klachten vaak ernstiger zijn. Bovendien toonde de studie aan dat nachtwerkers gevoeliger zijn voor een infectie aan de luchtwegen dan dagwerkers.

Bronnen: nivel.nl, erasmusmc.nl en rivm.nl

 

De griepepidemie zit in de negende week> TIP: Wat kunt u zelf doen tegen griep en wat heeft echt geen zin?
Lees het in onze whitepaper ‘Griep: zo houd je jezelf én anderen gezond’

Reageer op dit artikel