nieuws

Toename burn-outs: we moeten meer en mogen minder

Gezond werken

Wat zijn de ideale ingrediënten voor een burn-out? Doe ‘werk dat steeds meer van ons vraagt’ in een pan. Gooi er een flinke portie ‘steeds minder regelruimte’ bij. Laat het mengsel geruime tijd sudderen. Et voilà, de burn-outs liggen al bijna panklaar op ons bord.

Toename burn-outs: we moeten meer en mogen minder

Wee draaien onze hand kennelijk niet om voor de bereiding van die basisingrediënten voor burn-outs, hoge taakeisen en minder autonomie. Want uit de 2018-editie van de ‘Arbobalans’ van TNO blijkt dat het aantal werkenden met een burn-out langzaam maar bestendig is toegenomen. Van 11 naar 16 procent tussen 2007 en 2017, om precies te zijn.

Doen wat de baas zegt en liefst heel goed ook

Laat dat nu precies stroken met de antwoorden die ondervraagden in 2017 gaven aan TNO over hun werk en de arbeidsomstandigheden. Dik 39 procent van hen geeft aan dat hun werk veeleisender is geworden. En inmiddels kampt bijna de helft van hen met een gebrek aan autonomie, dus doen wat de baas zegt zonder veel eigen inbreng. Dat komt neer op een stijging van respectievelijk 5 en 7 procent ten opzichte van tien jaar daarvoor.

> LEES OOK: Mentale veerkracht trainen doe je zo

Economische bloei brengt niet verwachte ontspanning

In tijden van laagconjunctuur wekt zo’n ontwikkeling weinig verbazing. Alle handen aan de touwen om het bedrijf in de lucht te houden en niet zeuren graag. Maar de economische bloei van het moment blijkt niet de verwachte ontspanning te bieden. Want er is meer werk, maar het aantal medewerkers blijft nog achter. Daardoor heeft die individuele medewerker nog steeds erg veel werk op zijn bordje.

Dat vertaalt zich trouwens niet in een hoger ziekteverzuimcijfer. Dat ligt, crisis of toptijd, al tien jaar lang rond de 4 procent. Nederlanders melden zich al jarenlang gemiddeld zeven dagen per jaar ziek.

> LEES OOK: Van verzuimcijfers naar verzuimanalyse

Flexwerkers: doen waarvoor je komt en weer wegwezen

En komen er mensen bij, dan zijn dat vrijwel nooit vaste krachten meer. De werkgever zoekt steeds vaker zijn heil bij flexwerkers: uitzendkrachten, parttimers, werkkrachten op oproepbasis. Die extra handjes hebben een duidelijk omlijnde taak. En vooral ook een zeer tijdelijke taak. Doen waarvoor je komt en weer wegwezen is zelden een uitgangspunt voor veel eigen zeggenschap.

Eén overduidelijke uitzondering in de flexbranche: de zzp’er. Niks gebrek aan autonomie, want ze zijn eigen baas. En hoezo hoge taakeisen? Dat vertaalt zich meteen in een lager percentage burn-outs onder zzp’ers. Vergelijk 12 procent (gebrek aan autonomie) en 27 procent (hoge taakeisen) maar eens met de cijfers hierboven.

Gijs van Dijk over zijn wetsvoorstel

''De druk op mensen wordt steeds groter’’, aldus Gijs van Dijk. Hij dient deze week een wetsvoorstel in dat medewerkers het recht geeft om onbereikbaar te zijn. Bekijk het hele fragment hier 👉https://evajinek.kro-ncrv.nl/fragmenten/de-druk-op-de-werkvloer-groeit-gijs-van-dijk-erik-scherder-en-sander-veenendaal-over-het

Geplaatst door Jinek op Maandag 4 februari 2019

> LEES OOK: Meer variatie in het werk? Word zzp’er

Minder burn-outs door wettelijk recht op onbereikbaarheid?

Vraagt ons werk echt zoveel meer van ons? Misschien. Wellicht speelt ook mee dat we door alle aandacht voor burn-outs makkelijker praten over hoge werkbelasting. Feit is dat we ons werk makkelijker mee naar huis nemen met onze smartphone, denken de onderzoekers.

Als het aan PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ligt, krijgen werknemers het recht om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Dus niks geen werkmails meer in de avond of het weekend. Van Dijk dient de eerste week van februari een voorstel in om het recht op onbereikbaarheid wettelijk vast te leggen. Hoe lang en wanneer je het recht hebt om je (werk)telefoon weg te leggen, wordt niet wettelijk bepaald. Dat moet iedere organisatie zelf bekijken. Frankrijk kent al sinds 2017 een wettelijk recht op onbereikbaarheid.

> LEES OOK: Stress te lijf met recht op onbereikbaarheid

Burn-outs: 20 miljard schade en blijvend letsel aan brein

Volgens klinisch neuropsycholoog Erik Matser kosten de toenemende burn-outs de Nederlandse samenleving 20 miljard euro per jaar. Hij baseert zich op eerdere cijfers van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Ongeveer 1 op de 5 mensen werkt niet door stress en burn-outs. Deze vaak relatief jonge mensen herstellen bovendien maar moeizaam.

> LEES OOK: Van stress naar zen in 9 stappen

Hoe komt dat? Matser formuleert het zo: “De hersenen functioneren het beste bij een goede balans van stresshormonen (het gaspedaal) en groeihormoon (de rem).De huidige samenleving promoot het intrappen van het gaspedaal en negeert de rem. Daardoor raken veel jonge mensen psychisch uit balans. Burn-outs leiden in zulke gevallen vaak tot blijvend hersenletsel.”

 

> TIP: de Arbo Workshopdag op 16 mei 2019

Meer burn-outs: we moeten meer en mogen minder

Bronnen: monitorarbeid.tno.nl.; volkskrant.nl; welingelichtekringen.nl

Reageer op dit artikel