nieuws

Blootstelling aan toxische stoffen vergroot kans op ALS

Gezond werken

Een recente studie toont aan dat er een relatie is tussen blootstelling aan vervuilende stoffen en de spierziekte ALS. Patiënten met ALS hebben verhoogde niveau’s van pesticiden in hun bloed.

Blootstelling aan toxische stoffen vergroot kans op ALS

De studie van het ALS Center of Excellence aan de Universiteit van Michigan werd gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. De studie bevestigt eerder onderzoek dat aantoonde dat patiënten met ALS verhoogde niveau’s van pesticiden in het bloed hebben. Uit het onderzoek blijkt dat door blootstelling aan pesticiden en andere vervuilende stoffen de kans op de ontwikkeling van de aandoening kan toenemen. Ook zal dit de aftakeling als gevolg van de spierziekte versnellen. Tegen de ziekte is geen behandeling mogelijk.

> LEES OOK: Daar is-ie weer, de nieuwe SZW-lijst carcinogenen

Ook andere toxische stoffen vergroten de kans op de ziekte

‘Onze laatste publicatie toont aan dat ook andere toxische stoffen zoals polychloorbifenylen (pcb’s) verhoogd voorkomen in ALS-patiënten’, zegt neurologe en hoofdauteur van de studie, Eva Feldman. ‘Dit onderzoek bevestigt dat milieuvervuiling een publiek gezondheidsrisico is dat moet worden aangepakt.’

>LEES OOK: Meer kennis nodig over gevaarlijke stoffen

Stephen Hawking

ALS is een ongeneeslijke spierziekte die ervoor zorgt dat mensen snel het vermogen verliezen om hun ledematen te bewegen. In de VS wordt de aandoening ook wel de Ziekte van Lou Gehrig genoemd. Dit naar de legendarische honkbalspeler die op jonge leeftijd aan de ziekte bezweek. Vorig jaar kwam de ziekte nog in het nieuws nadat Brits natuurkundige Stephen Hawking eraan overleed.

Vervuilenden stoffen in het bloed

De studie uit Michigan onderzocht 167 mensen die recent de diagnose van ALS hadden gekregen. De groep patiënten met de kleinste concentratie vervuilende stoffen in het bloed, net na de diagnose, bleek uiteindelijk een gemiddelde levensverwachting te hebben van 2,5 jaar. Bij de groep die een hogere concentratie pesticiden in het bloed had, was de levensduur 1 jaar en 11 maanden, gerekend vanaf de diagnose. ‘Onze bezorgdheid is dat deze factoren niet alleen de kans verhogen dat mensen ALS krijgen, maar ook het aftakelingsproces versnellen als ze de ziekte eenmaal hebben’, zegt neuroloog Stephen Goutman.

Industriële en landbouw-activieiten

Volgens Feldman heeft Michigan de meeste gevallen van ALS in de VS. ‘Ik geloof dat het antwoord ligt in het feit dat Michigan zowel een industrie- als een landbouwstaat is, aldus de neurologe die zelf afkomstig is uit de staat. Alhoewel de meeste schadelijke pesticiden zoals bijvoorbeeld DDT al geruime tijd verboden zijn, kan het decennia duren eer ze volledig uit de ondergrond zijn verdwenen. DDT werd in 1972 verboden, maar dit soort chemicaliën kan zich ophopen in sediment van rivieren en meren. Net als in de vis die er huist.

>LEES OOK: Gevaarlijke stoffen in een fabriek aanpakken (casus)

De staat Michigan staat in de top vijf van producenten van meest gevaarlijk afval in de VS. Pcb’s werden er tot 1979 veelvuldig gebruikt. Ook deze vervuilende chemische stoffen degraderen traag, en dringen in de ondergrond waar ze tientallen jaren aanwezig blijven.

Knack.be

TIP: Het boek Beroepsziekten voorkomen 

Reageer op dit artikel