nieuws

Gevaarlijke stoffen? Zo check je je longen

Gezond werken

Denkt u dat u op uw werk in aanraking komt met gevaarlijke stoffen? Controleer dan met de ‘Werk en longen check’ wat het effect op uw longen is. Daar vindt u meteen ook tips en informatie om met gevaarlijke stoffen om te gaan.

Gevaarlijke stoffen? Zo check je je longen

Onlangs lanceerden Long Alliantie Nederland en het Longfonds de Werk en longen check. Daarmee kunnen werknemers zelf aan de hand van 6 vragen checken of ze op het werk worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Maar ook of dit mogelijk effect heeft op hun longen. De check geeft inzicht in risico’s en geeft maatregelen aan die helpen om blootstelling te voorkomen. De tool bevat factsheets met branche-specifieke informatie.

Allergieën, stoflongen, COPD en kanker

Jaarlijks sterven er 4100 mensen aan beroepsziekten, waarvan 3000 mensen door blootstelling aan stoffen op het werk. Ieder jaar komen er veel nieuwe slachtoffers van beroepsziekten bij. Verschillende longziekten, zoals astma, COPD en longkanker, kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk.

>LEES OOK: Nieuwe registratierichtlijn COPD als beroepsziekte

Het gaat dan niet alleen om giftige lasdampen of asbest. Ook ogenschijnlijk onschuldige stoffen kunnen tot vervelende gezondheidsproblemen leiden. Denk aan schoonmaakmiddelen, houtstof, kleurstoffen en graanstof. De effecten zijn verschillend. Mensen kunnen allergisch worden, de longen kunnen langzaam vullen (stoflongen). Ook kunnen er beschadigingen optreden die tot ernstige ziektes zoals COPD en kanker kunnen leiden.

“Ik dacht dat ik met een mondkapje goed beschermd was”

Henri Willems (41) heeft astma / COPD en longspasmen door zijn werk: “Bij mijn werk als lasser kwam ik dagelijks in contact met stoffen. Ik dacht dat ik met een mondkapje goed beschermd was, maar dat bleek niet het geval. Zelf legde ik de link tussen mijn klachten helemaal niet, zelfs niet toen ik in het ziekenhuis belandde. Denk niet dat het jou niet overkomt! Werk je met stoffen? Zorg dan dat je weet wat de risico’s zijn en dat je weet wat je kunt doen om blootstelling te voorkomen. De Werk en longencheck geeft veel inzicht.”

>LEES OOK: Veilige alternatieven voor gevaarlijke stoffen

Binnen Long Alliantie Nederland (LAN) bundelen partijen uit het longenveld, zoals patiëntenverenigingen, beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en bedrijven hun krachten.
Het Longfonds komt op voor de beste zorg voor longpatiënten én voor iedereen die dat misschien ooit wordt.

www.werklongencheck.nl

> TIP: Opleiding Werken met gevaarlijke stoffen

Reageer op dit artikel