nieuws

20.730 euro voor slachtoffers schildersziekte

Gezond werken

Zo’n 350 slachtoffers van het OPS-syndroom – ook wel schildersziekte – krijgen een eenmalige financiële tegemoetkoming van 20.730 euro. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Van Ark van SZW.

20.730 euro voor slachtoffers schildersziekte

De Tweede Kamer heeft eind december 2018 met grote meerderheid een motie aangenomen voor schadevergoeding aan slachtoffers van de schildersziekte. De Kamer vond toen dat de regering “deze zeer uitzonderlijke groep” uit coulance een eenmalige financiële vergoeding moest bieden.

Te hoge blootstelling aan vluchtige oplosmiddelen in werk

De schildersziekte heet officieel OPS, wat staat voor Organisch Psycho Syndroom. Een andere medische term voor de aandoening is CTE: chronische toxische encephalopathie. De aandoening tast de hersenen en het centrale zenuwstelsel van de slachtoffers aan. De ziekte wordt veroorzaakt door een langdurige en te hoge blootstelling aan agressieve vluchtige oplosmiddelen.

Doorgaans vindt deze blootstelling plaats op het werk en dan is schildersziekte een beroepsziekte. De slachtoffers zijn veelal medewerkers uit de schildersbranche, de woninginrichting en de grafische industrie.

> LEES OOK: Zo help je schilders met hoofdpijn (casus)

Regeling geldt voor slachtoffers met officiële CTE-diagnose

Mensen met deze beroepsziekte krijgen nu één keer een financiële tegemoetkoming van de overheid. De regeling gaat gelden voor een vastgestelde groep van ongeveer 350 slachtoffers. Zij hebben een officiële CTE-diagnose, waren tijdens de blootstelling in Nederlandse loondienst en hebben eerder geen of een lagere vergoeding ontvangen dan deze financiële tegemoetkoming. De Tweede Kamer zal over de hoofdlijnen van de regeling worden geïnformeerd.

Staatssecretaris Van Ark gaat de tijdelijke en eenmalige regeling zo spoedig mogelijk uitwerken. Naar verwachting treedt die nog dit jaar in werking. Dan laat zij de slachtoffers van schildersziekte weten waar zij hun aanvraag kunnen indienen.

> LEES OOK: Toch schadevergoeding voor OPS-slachtoffers

Hoogte vergoeding schildersziekte gelijk aan die voor asbestose

De financiële coulanceregeling van de overheid is uitzonderlijk. Want het zijn de werkgevers die aansprakelijkheid zijn. Maar door de lange tijd die er zit tussen blootstelling en diagnose, is de schade verhalen op de werkgevers bijna nooit haalbare kaart. De werkgevers bestaan niet meer of er is sprake van verjaring.

> LEES OOK: Deskundigenpanel beoordeelt beroep op verjaring asbestdossiers

De hoogte van de vergoeding voor schildersziekte is gelijk aan die voor slachtoffers van asbestose. Want de slachtoffers van de schildersziekte zijn het meest vergelijkbaar met die van asbestose, kijkend naar de ernst van de gezondheidsschade, de levensverwachting en de mate van arbeidsongeschiktheid.

Bronnen: rijksoverheid.nl, stichtingops.nl

 

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’: praktijkaanpakken met casuïstiek

Eenmalig 20.730 euro voor slachtoffers schildersziekte

Reageer op dit artikel