nieuws

Geluid dempen in een kantoortuin, kan dat?

Gezond werken

De kantoortuin. Bij het woord alleen al gaan de haartjes op onze armen recht overeind staan. Het grootste probleem: geluid. Links getik, recht gekwek en de telefoontjes van collega’s dwars door het midden. Daardoor dringt zich de vraag op: geluid dempen in een kantoortuin, kan dat?

Geluid dempen in een kantoortuin, kan dat?

Als iedereen gek wordt van hetzelfde, namelijk geluid in de kantoortuin, moet iemand daar toch iets op bedacht hebben. En inderdaad, er zijn technische oplossingen die geluid dempen. Zo bestaan er bijvoorbeeld lichtgewicht panelen met antigeluid. Ooit bedacht voor in het vliegtuig, maar hé: wat in een vliegtuig werkt, werkt vast ook op kantoor.

Technici bij de Universiteit van Twente ontwikkelden die panelen al in 2013. De slimme panelen analyseren het gebrul van vliegtuigmotoren razendsnel en produceren vervolgens een exacte geluidskopie. Met pieken precies tegengesteld aan die van het origineel. Daardoor heffen de geluidsgolven elkaar op. Resultaat: STILTE.

Op kantoor is het geluid veel minder voorspelbaarder

Briljant! Laat maar komen die panelen! Maar de Twentse universitair hoofddocent Arthur Berkhoff ziet toch wat minpunten bij geluid dempen in een kantoortuin. “Antigeluid werkt heel goed bij vliegtuigmotoren. Dat geluid is namelijk erg voorspelbaar en de geluidsbron bevindt zich op dezelfde plaats. Dat maakt het makkelijk om het goede tegengeluid te produceren.”

In een kantoortuin is dat volgens hem een stuk lastiger. “Op kantoor is het geluid veel minder voorspelbaarder. Want collega’s produceren geen constant gebrul, ze praten op verschillende toonhoogten. Bovendien zitten ze niet altijd precies op dezelfde plaats en ligt de frequentie van spraak sowieso hoger. Een hogere toonhoogte betekent een lagere golflengte. En die is lastiger te analyseren.”

> LEES OOK: Storend geluid op kantoor blijft grote frustratie

Geluid dempen in kantoortuin dus technisch onmogelijk?

Is geluid dempen in een kantoortuin dus technisch onmogelijk? Halleluja, dat toch niet.

In theorie kan er van alles, zegt Berkhoff. “Je kunt iedere werknemer omringen met een stellage van speakers en microfoons. Die microfoons vangen ieder geluid op, van alle kanten. De hightech speakers produceren meteen het bijpassende antigeluid. Prima oplossing, maar prijzig: vele duizenden euro’s per medewerker.” En daarom bedrijfseconomisch geen haalbare kaart.

> LEES OOK: Kantoortuinen, gaan ze ein-de-lijk verdwijnen?

Geluid dempen in een kantoortuin, kan dat?Speciale koptelefoons werken ook en zijn betaalbaarder

Antigeluid werkt het best als je de geluidsgolven analyseert vlakbij het oor dat het geluid waarneemt. Daarom werken speciale koptelefoons ook en die zijn wel betaalbaar. “Maar bij antigeluid is goede timing cruciaal”, legt Berkhoff uit. “En vlakbij het oor meten betekent heel weinig tijd voor geluidsanalyse. Als oplossing analyseren fabrikanten het geluid twee keer: vlak bij het oor, maar ook al eerder, aan de buitenkant van de schelp van de koptelefoon. De definitieve analyse, vlakbij het oor, gaat dan sneller.”

Maar antigeluid werkt minder goed bij menselijke stemmen

Haalbare kaart, die koptelefoon. Maar zoals gezegd werkt antigeluid vooral bij de lagere frequenties. Wat doen we dan tegen de hogere frequenties, zoals menselijke stemmen? Daarvoor ziet Berkhoff ook een oplossing: “Veel bedrijven laten wanden en plafonds voorzien van absorptiemateriaal voor een betere akoestiek. Het mooie is: hoe hoger de frequenties, hoe dunner het absorptiemateriaal. En dunner betekent vaak ook: goedkoper.”

> LEES OOK: Daarom stoort gekakel van collega’s

En absorptiemateriaal dempt vooral schreeuwers verderop

Hoera! Geluid dempen met een koptelefoon tegen lage tonen en absorptiemateriaal tegen de hoge. Klaar! Klaar?

Niet helemaal, zegt Berkhoff. “De trillingen van een bellende collega gaan grotendeels rechtstreeks naar ons oor. En het absorptiemateriaal in de muren en plafonds absorbeert alleen de reflecties. Dat helpt dus vooral tegen die luid pratende collega een paar blokken verderop. Want hoe groter de afstand, hoe groter het aandeel van die reflecties in de totale geluidshinder.”

> LEES OOK: 6 tips tegen afleiding op kantoor

Schotten tegen stemgeluid … of gewoon een eigen kamer :-)

Nou vooruit dan, nog één probleem: geluid in de hogere frequenties op korte afstand. Ook daarvoor ziet Berkhoff een oplossing. Of eigenlijk: twee oplossingen.

“Zet twee collega’s die veel bellen en ook veel concentratiewerk doen aan akoestische bureaus met een schot ertussen. Die schotten houden de geluidsgolven tegen en absorberen die zelfs een beetje. In combinatie met antigeluid en akoestisch materiaal in muren en plafonds betekent dat flink minder geluidshinder”, concludeert Berkhoff. “Aan de andere kant: als die schotjes zo hoog worden dat mensen elkaar niet meer kunnen zien of spreken … geef ze dan maar allemaal een eigen kamer.”

 

> TIP: DOWNLOAD de 5 vragen over het nieuwe kantoorinrichten

Geluid dempen in een kantoortuin, kan dat?

Bron: facto.nl

Reageer op dit artikel