nieuws

Foutje … burn-out toch geen beroepsziekte

Gezond werken

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft een fout gemaakt in de communicatie over de herziene lijst International Classification of Diseases (ICD-11). Dit meldt de NOS. De organisatie heeft burn-out niet gedefinieerd als beroepsziekte, maar als een ‘werkfenomeen’. Zij heeft de definitie van een burn-out echter wel uitgebreid.

Foutje … burn-out toch geen beroepsziekte

Op de eigen website schrijft de WHO hierover in een verklaring:

“Burn-out is included in the 11th Revision of the International Classification of Diseases (ICD-11) as an occupational phenomenon. It is as such not classified as a medical condition.”

Dit is de definitie van burn-out volgens WHO

De nieuwe definitie volgens de WHO luidt als volgt: Burn-out is a syndrome conceptualized as resulting from chronic workplace stress that has not been successfully managed. It is characterized by three dimensions: 1) feelings of energy depletion or exhaustion; 2) increased mental distance from one’s job, or feelings of negativism or cynicism related to one’s job; 3) and reduced professional efficacy. Burn-out refers specifically to phenomena in the occupational context and should not be applied to describe experiences in other areas of life.”

> LEES OOK: Toename burn-outs: we moeten meer en mogen minder

Foutje, bedankt: burn-out geen beroepsziekte

Met andere woorden: de WHO definieert burn-out dus niet als beroepsziekte, zoals de organisatie eerder per abuis naar buiten bracht. Maar de wereldgezondheidsorganisatie heeft wel aandoeningen toegevoegd aan de WHO-lijst. Bij die toevoegingen gaat het onder meer om dwangmatig seksueel gedrag, gameverslaving en online-gokverslaving. Echt anders op de nieuwe lijst is dat transgender zijn niet meer staat vermeld als psychische stoornis, maar als een lichamelijke conditie.

> LEES OOK: Burn-out nu ook officieel een ziekte

Hoe dan ook, de nieuwe ICD-11 vervangt per 1 januari 2022 de huidige ICD-10. In die ICD-10 stond burn-out ook al vermeld, maar dus net wat minder uitgebreid.

Nog voor de zomer verwacht: nieuwe NVAB-richtlijn

In Nederland staat de definitie van burn-out sinds 2011 vermeld in de richtlijnen van bedrijfsartsen, huisartsen en psychologen en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Inmiddels is deze NVAB-richtlijn Psychische problemen nu geheel herzien. Daarom verwacht de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde de herziening nog voor de zomer te kunnen publiceren.

De eerdergenoemde richtlijn bevat onder meer gespreksadviezen voor bedrijfsartsen. Die adviezen zijn erop gericht om mensen met een burn-out te begeleiden naar herstel en terugkeer naar het werk. Daarnaast zijn ze bedoeld om werkgevers te kunnen adviseren over een passende aanpak.

Bronnen: NOS, WHONVAB

 

> TIP: Congres Sterk op het werk. Download alvast de GRATIS whitepaper Sterk op het werk

PSA voorkomen, dit stappenplan helpt u erbij

 

Reageer op dit artikel