nieuws

10 wenken om warmte te weren

Gezond werken

Het wordt de komende dagen warm, heel warm. Er wordt zelfs gesproken van het verbreken van het hitterecord uit 1944 van 38,6 graden. De stijgende temperatuur stelt eisen aan de veiligheid op de werkvloer. Kom beslagen ten ijs met deze 10 wenken om warmte te weren.

10 wenken om warmte te weren
  1. Zorg voor voldoende drinkwater. Werknemers moeten regelmatig een kleine hoeveelheid koud water drinken. Koffie, thee en frisdrank met cafeïne onttrekken vocht aan het lichaam. Liever vermijden dus bij warmte.
  2. Pas werkkleding aan: lichtgewicht en loszittende kleding in lichte kleuren werken het best. Gebruik zonnebrandcrème, een goede zonnebril en zet iets op het hoofd bij werk buiten.
  3. Goede ventilatie is altijd belangrijk, maar in de warmte van de zomer helemaal. Goede luchtcirculatie zorgt voor verdamping van zweet en verkoeling van de huid. Extra verkoeling is nodig op plaatsen in het bedrijf waar veel hitte wordt geproduceerd. Schakel waar mogelijk hitteproducerende apparatuur uit.
  4. Werk minder en neem regelmatig korte pauzes, zo mogelijk op een koele plek. Leidinggevenden moeten erop toezien dat de werkbelasting lager is tijdens periodes van extreme warmte. Probeer zwaar fysiek werk tijdens de koelere momenten van de dag in te plannen.
  5. Leidinggevenden moeten regelmatig checken of het op de werkplek niet te warm is om te werken. De temperatuur op de arbeidsplaats mag geen schade veroorzaken aan de gezondheid. Nederland kent geen wettelijk vastgestelde maximumtemperatuur. Werkgever en werknemers moeten hier samen afspraken over maken.
  6. Vraag hoe werknemers zich voelen en laat ze pauzeren als dat wat minder is. Werknemers hebben zelf soms niet door wanneer het misgaat, dus wees alert op vroege tekenen van oververhitting. Symptomen van een zonnesteek zijn onder meer verwarring, duizeligheid, droge huid en stoppen met zweten.
  7. Train de BHV. Zij moeten de tekenen van oververhitting herkennen en weten hoe zij dit moeten behandelen. Zorg ervoor dat werknemers weten wie de BHV’ers of EHBO’ers in het bedrijf zijn. Hou er met de vakantieplanning rekening mee dat er ook in de vakantieperiode voldoende BHV’ers in het bedrijf aanwezig moeten zijn.
  8. Weet wie er extra risico lopen en verlaag hun werklast. Denk hierbij aan mensen met een slechte fysieke conditie, ouderen, zwangere vrouwen of mensen met overgewicht. Ook mensen die eerder door de hitte werden bevangen, mensen die medicijnen slikken of mensen die te weinig hebben gerust zijn gevoeliger voor (extreme) warmte.
  9. Vraag medewerkers hun eigen gezondheid in de gaten te houden. Wie tot een risicogroep behoort, moet aan zijn arts vragen of er speciale voorzorgsmaatregelen nodig zijn voor werken in de warmte.
  10. Houd rekening met bijkomende risico’s. In de warme zomermaanden, spelen er vaak ook andere problemen zoals smog en luchtverontreiniging of pollen die hooikoorts kunnen veroorzaken.

> TIP: Download de whitepaper Werken in de zomer

Reageer op dit artikel