nieuws

Huidkanker: registreren en verplicht smeren

Gezond werken

Werken in de zon? Dat klinkt als het mooiste wat er is. Maar tegenwoordig brengt het ook behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Moeten bouwvakkers en boeren verplicht smeren?

Huidkanker: registreren en verplicht smeren

Een verhoogd risico op huidkanker is er zeker voor buitenwerkers. Bouwvakkers behoren tot een van de grootste risicogroepen, blijkt uit cijfers van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB). Maar ook boeren en groenwerkers lopen een sterk verhoogd risico. Moeten werkgevers zorgen dat zij verplicht smeren?

NCvB schaart huidkanker onder beroepskankers

Het NCvB schaart huidkanker onder de beroepskankers. Want buitenwerkers staan tenslotte tijdens hun werk bloot aan een overmatige dosis ultraviolette straling van zonlicht. Zij lopen daardoor maar liefst vier tot vijfmaal meer risico op huidkanker dan mensen die binnen werken. Mensen met een lichte huid zijn daarnaast nog kwetsbaarder voor huidkanker dan mensen met een donkere huid.

> LEES OOK: Wie krijgen er eigenlijk een beroepsziekte?

In de toekomst verplicht smeren van de baas?

Deskundigen vinden bewustwording en een strenger beleid daarom hard nodig, vinden deskundigen. FNV Bouw pleit voor een beschermingsplicht van werkgevers waar het gaat om overmatige blootstelling aan zonlicht. Bazen moeten zonnebrandcrème en UV-beschermende kleding beschikbaar stellen op de bouwplaats. “Want huidkanker is een werkgerelateerde ziekte. Werkgevers hebben daarom een verantwoordelijkheid hun werknemers ertegen te beschermen.”

> LEES OOK: 5 tips om de kans op huidkanker te beperken

Geen zonnebrand, maar hitteplan

Bouwend Nederland vindt verplicht smeren op de bouwplaats niet de oplossiong. De organisatie vindt dat een hitteplan onderdeel moet zijn van de bedrijfsvoering van werkgevers. “Dit reikt verder dan alleen middelen ter beschikking stellen. Het is een pakket aan tools, instructies en aanbevelingen om te zorgen dat werknemers veilig hun werk kunnen blijven uitvoeren bij warm weer. En de temperatuur op de werkplek geen schade veroorzaakt aan de gezondheid van de werknemers”, aldus Bouwend Nederland.

Nederland houdt cijfers huidkanker door werk niet bij

Hoeveel bouwvakkers huidkanker oplopen door hun werk, is niet bekend. Tenminste, niet in Nederland. Want wij houden daarover geen cijfers bij. Onze oosterburen doen dat wel. In Duitsland is huidkanker sinds 2015 erkend als officiële beroepsziekte. Sindsdien registreert men het aantal werkenden dat huidkanker oploopt en hun aantal is zorgwekkend gestegen. Met zo’n 3000 diagnoses per jaar is het daar inmiddels beroepsziekte nummer twee.

Houden we ons in Nederland aan de Kaderwetgeving?

In Duitsland zijn werkgevers nu verplicht om hun medewerkers te beschermen tegen uv-straling. Met algoritmes valt te meten of iemand huidkanker heeft opgelopen door zijn beroep. Zo ja, dan moeten hun werkgevers een vergoeding betalen.

> LEES OOK: Ziek door het werk? Bewijs het maar

In Nederland is de wet (nog) niet zo streng. Weliswaar zijn werkgevers volgens de Arbowet verplicht hun werknemers te beschermen tegen risico’s. En daar valt uv-straling zeker onder. Maar hoe en met welke middelen bedrijven dat moeten aanpakken, vermeldt de Arbowet niet. Volgens het NCvB is het maar de vraag in hoeverre werkgevers zich aan de kaderwetgeving houden.

Bron: cobouw.nl

 

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’: praktijkaanpakken met casuïstiek

meldingen van beroepsziekten in 2017

Reageer op dit artikel