nieuws

Kantoormens, ga toch werken op hoogte

Gezond werken

Weer met een frisse blik naar situaties op de werkvloer kijken? Ga dan mee met survivalgids Jan Snijder op Safety Safari. Dit keer tijgert Jan door de kantoortuin om werken op hoogte bij de kantoormens te promoten.

Kantoormens, ga toch werken op hoogte

Ik ploeg mezelf bijna dagelijks door zompige bouwplaatsen en worstel me wekelijks door duistere industriehallen. Ik doe het graag, want het houdt me fit en het is dankbaar werk. Er valt namelijk altijd veel te winnen voor de veiligheid en de gezondheid. Met doorgaans kleine aanpassingen. Maar door kantoortuinen tijgeren doe ik minder.

Toch is ook daar veel gezondheidswinst te behalen. De kantoormens zit namelijk meer dan ooit aan zijn stoel gekluisterd. En dat blijkt heel ongezond.

Zitten is topsport geworden in Nederland

Kantoorwerk werd altijd al overwegend zittend uitgevoerd. En dat werd als veel gezonder gezien dan het tot etalage-, kassa- en slagersbenen leidende staand werken. Maar dat is niet meer zo. Zitten is topsport geworden. Vroeger liep je nog weleens naar de printer, haalde je een envelop en liep je naar de postkamer. Tegenwoordig is bijna al het kantoorwerk te doen met een computer en een stoel. Er staat nog net geen espresso-apparaat op het bureau en een DIXIE ernaast.

> LEES OOK: Beroepsziekten, een rondje van de zaak

Gemiddelde kantoormens zit 11 uur per dag

De gemiddelde kantoormens zit elf uur op een dag. Rekent u even mee: laten we zeggen dat de kantoormens van de acht werkuren er zes uur aan het werkbeeldscherm zit. Dan rijdt de kantoormens van en naar werk in de auto, laten we zeggen (inclusief files): twee uur per werkdag. Om bij te komen van al die vermoeienissen ploft de kantoormens op de bank om uit te rusten, onderwijl voor weer een beeldscherm de doordraaiende wereld of Netflix bekijkend: gemiddeld drie uur. Totaal zo’n elf uur, kortom.

> LEES OOK: 15 tips voor fit zitten op de werkplek

Zitten is topsport en Nederland zit daarbij aan de top. Van alle Europeanen zitten wij Nederlanders het langst: ruim 30% van ons zit meer dan 7,5 uur per dag. Op ons zitvlees gevolgd door de Denen en de Tjechen met zo’n 25%. Onderaan de lijst bungelen de slechtste zitters met om en nabij de 10%: Spanje, Portugal en Ierland.

Kantoormens, ga toch werken op hoogteIs zitten nog steeds het nieuwe roken?

TNO heeft becijferd dat mensen die meer dan acht uur per dag zitten een kwart meer kans hebben om eerder te sterven dan mensen die minder dan vier uur per dag zitten. Langzitters (Nederlanders) hebben 100% meer kans op diabetes type II en 150% meer kans op hart- en vaatziekten dan kortzitters (Spanjaarden).
Dat zitten het nieuwe roken wordt genoemd, daar zit dus wel wat in.

> LEES OOK: De zonnige kant van zitten

Zit-epidemie te lijf met zit-stabureaus

Hoe is die zit-epidemie te lijf te gaan? Door staand kantoorwerk te doen bijvoorbeeld. Het gebruik van zit-stabureaus vermindert de zittijd tot twee uur per werkdag, becijferden onderzoekers.

> LEES OOK: Staand werk blijkt net zo slecht als zittend

Bij mijn volgende bezoek aan een kantoortuin neem ik daarom maar eens wat hoge bureaus mee in mijn bouwbusje. Ik ga dan ook direct veiligheidsschoenen en helmen uitdelen. Want werken op hoogte moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat de gezond staande kantoormens getroffen wordt door vallende lasten zoals scharen, pennen of nietmachines.

Jan Snijder | survivalgids, veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Meer weten? Kijk op SafetySafari.nl.

> Gaat u binnenkort weer mee naar de volgende klus? Lees de volgende aflevering in onze nieuwsbrief!

 

> TIP: Krijg uw organisatie in beweging. Kom naar het Landelijk Arbocongres ‘Arbo Interactie

Veilig en vitaal, zo krijgt u mensen in beweging

Reageer op dit artikel