nieuws

Ultrafijn stof rond Schiphol gezond?

Gezond werken

Je zult maar in de buurt van Schiphol wonen. Dat heb je niet alleen last van lawaai maar ook van fijnstof. Dit kan effect hebben op de gezondheid van mensen. Zo blijkt uit onderzoek naar de effecten van ultrafijn stof op Schiphol. Gaat u ook met het vliegtuig op vakantie?

Ultrafijn stof rond Schiphol gezond?

Binnenkort stappen velen van ons weer in het vliegtuig. Misschien goed om dan even te denken aan de mensen die rond Schiphol wonen. Zij staan regelmatig bloot aan verhoogde concentraties ultrafijn stof. Ultrafijn stof is het aantal zeer kleine deeltjes in de lucht. Ze zijn kleiner dan 0,1 micrometer.

> LEES OOK: Fijnstof doodt elke leeftijd

Effecten op de gezondheid

De blootstelling aan ultrafijn stof rond Schiphol kan kortdurend effect hebben op de gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Op zulke dagen hebben kinderen meer last van luchtwegklachten, zoals kortademigheid en piepende ademhaling. Ook gebruiken kinderen dan meer medicijnen. De effecten treden vooral op bij kinderen die al klachten aan de luchtwegen hebben en hiervoor al medicijnen gebruiken.

Vermindering longfunctie

Bij kinderen en gezonde volwassenen zijn kortdurende verminderingen in de longfunctie gemeten. Bij de gezonde volwassen is ook kortdurende vermindering van de hartfunctie gemeten bij tijdelijk hogere blootstelling. Gemiddeld genomen zijn deze veranderingen klein. Ze hoeven dan ook niet tot directe gezondheidsklachten te leiden. Voor individuen die hiervoor gevoelig zijn, bijvoorbeeld omdat ze astma of hartaandoeningen hebben, kunnen deze veranderingen groter zijn.

> LEES OOK: Gevaarlijke stoffen? Zo check je je longen

Effecten van vlieg- én wegverkeer

De effecten treden zowel op bij ultrafijn stof afkomstig van vliegverkeer als bij ultrafijn stof van andere bronnen, zoals wegverkeer. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat de gezondheidseffecten van het vliegverkeer anders zijn dan die van het wegverkeer.

> LEES OOK: Aanpak luchtvervuiling moet strenger

De studies

De conclusies zijn gebaseerd op drie deelstudies: een studie met 191 basisschoolkinderen in woonkernen vlakbij Schiphol, een studie met 21 gezonde volwassenen direct naast Schiphol en een laboratoriumstudie met longcellen.

De resultaten van dit onderzoek geven nog geen inzicht in mogelijke lange termijn gezondheidseffecten van ultrafijnstof. Dit komt aan bod in het deelonderzoek naar de effecten van langdurige blootstelling aan ultrafijn stof van vliegverkeer. De resultaten hiervan worden in 2021 verwacht.

Bron: RIVM

> TIP: Handboek Arbeid en gezondheid

 

Reageer op dit artikel